FIFA decide ca Arabia Saudită să găzduiască Cupa Mondială, pe fondul preocupărilor legate de drepturile omului

Preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal, şeicul Salman bin Ibrahim al-Khalifa, ministrul saudit al Sportului şi Tineretului, Abdulaziz bin Turki al-Faisal al-Saud, şi preşedintele Federaţiei de Fotbal din Arabia Saudită, Yasser Al Misehal, la o ceremonie în Riad, 11 decembrie 2024 (AFP via Getty Images)
Matthew Davis
13.12.2024

Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială în 2034. Însă decizia FIFA de a acorda cel mai important turneu de fotbal regatului deşertului a stârnit îngrijorarea activiştilor pentru drepturile omului.

„Decizia nechibzuită a FIFA de a acorda Cupa Mondială din 2034 Arabiei Saudite fără a se asigura că există o protecţie adecvată a drepturilor omului va pune multe vieţi în pericol”, a declarat un grup de 21 de organizaţii pentru drepturile omului, într-o declaraţie comună publicată miercuri.

Declaraţia susţine că organismul de conducere al fotbalului ştie că „lucrătorii vor fi exploataţi şi chiar vor muri în lipsa unor reforme fundamentale în Arabia Saudită şi, cu toate acestea, a ales să meargă mai departe”.

Pentru a găzdui o Cupă Mondială, o naţiune precum Arabia Saudită trebuie să construiască stadioane, hoteluri şi facilităţi suplimentare pentru a găzdui milioane de fani care vor participa la turneul de cinci săptămâni.

Singurul candidat la Cupa Mondială din 2034, Arabia Saudită va găzdui primul turneu extins cu 48 de echipe, care va cuprinde 104 meciuri şi va necesita 15 stadioane în întreaga ţară.

În 2023, FIFA a declarat că Cupa Mondială din 2034 va fi găzduită de Asia sau Oceania, Confederaţia Asiatică de Fotbal şi-a oferit sprijinul pentru candidatura Arabiei Saudite.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că „votul congresului este puternic şi clar” după acordul celor peste 200 de federaţii membre în timpul unei întâlniri virtuale de miercuri.

Declaraţia comună menţionează „slaba protecţie a drepturilor omului” în Arabia Saudită şi afirmă că există dovezi ale exploatării lucrătorilor migranţi şi ale supunerii acestora la rasism. Ţara neagă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului şi afirmă că îşi protejează securitatea naţională prin legile sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor