Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor cere repunerea în drepturi a salariaţilor din Radioul Public
alte articole
Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) se alătură Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, în demersurile acesteia de apărare a drepturilor personalului care lucrează în Societatea Română de Radiodifuziune şi solicită ca instituţia să fie condusă într-un mod corect şi legal.
Acest apel a fost lansat după ce Comitetul Director al SRR a aprobat, marţi, 3 iunie, o rezoluţie prin care se interzice persoanelor din afara instituţiei să candideze pentru cele două poziţii din cadrul Consiliului de Administraţie al SRR, consiliu care este numit de Parlamentul României.
În luna ianuarie a acestui an, o decizie similară a fost luată de către Comitetul Director din Televiziunea Publică (SRTV).
FIJ şi FEJ apelează la conducerea Radioului Public pentru a înlătura imediat această decizie, ce are ca efect imediat creşterea controlului politic asupra Societăţii Radio şi, în acelaşi timp, subminarea dreptului democratic al angajaţilor de a-şi face auzită vocea.
'Decizia este nu numai o încălcare a principiilor democratice, este şi o acţiune ilegală, care discriminează angajaţii SRR', a declarat preşedintele FIJ Jim Boumelha. Aceasta va limita controlul public asupra radioului, afectând, în mod direct, credibilitatea acestei instituţii de presă, ca furnizor de ştiri corecte şi echilibrate.
Subliniind ilegalitatea acţiunii, FRJ mediasind susţine că aceasta încalcă legislaţia cu privire la organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, care prevede dreptul angajaţilor de a alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.
Prin introducerea noului regulament, mediasind afirma că Administraţia SRR a revizuit legea, o acţiune care poate să fie întreprinsă doar de membrii Guvernului şi ai Parlamentului.
FRJ mediasind a subliniat, de asemenea, că modificarea regulamentului este de natură discriminatorie, avertizând că Parlamentul poate numi în continuare reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, în timp ce reprezentanţii salariaţilor se vor confrunta cu noi restricţii.
'Faptele au demonstrat că reprezentanţii salariaţilor din afara instituţiilor sunt cei care au fost dincolo de interesele politice şi au reuşit să reprezinte cel mai bine angajaţii', susţine Comitetul Executiv al FRJ mediasind.'Ei au garantat, de asemenea, transparenţă, prezentând public activitatea Consiliului de Administraţie şi semnalând, de fiecare dată, eventuale abuzuri, contravenţii sau nereguli.
FIJ şi FEJ oferă sprijinul său deplin FRJ mediasind, solicitând Administraţiei SRR, modificarea, de urgenţă, a acestei decizii.
FRJ mediasind a contactat, de asemenea, Comisiile de Cultură, Artă şi Mijloace de Informare în Masă, ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, cerându-le acestora să ia măsurile necesare pentru a restabili legalitatea la Radioul Public şi pentru sancţionarea celor responsabili de această acţiune ruşinoasă.