Care sunt provocările cărora trebuie să le facă faţă presa
alte articole
Criza din mass-media a fost accelerată de cea economică din ultimii ani, iar presa a avut de înfruntat multe provocări, a arătat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, la dezbaterea "Presa în criză. Modele de business în instituţiile media". Discuţiile au avut loc vineri, iar organizatori au fost Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.
Invitaţii la dezbatere au mai atras atenţia asupra susţinerii financiare a instituţiilor de presă şi a modificărilor care trebuie efectuate la nivel de legislaţie în cazul instituţiilor publice media.
Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, a menţionat campania "aproape rasistă" din presa britanică împotriva românilor, pe fondul temerilor legate de sosirea în Regat a unui număr mare de compatrioţi, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii în 2014. Boumelha şi-a cerut scuze pentru această situaţie, la începutul discursului său.
În ceea ce priveşte criza din presă, Boumelha a menţionat că aceasta a fost accelerată de criza economică, iar cel mai mult au avut de suferit ziarele. "Jurnalismul digital face ca ziarele şi televiziunile să înceapă să dispară. Accesul la internet este gratuit şi facil. Revoluţia internetului a ajutat, practic, la declinul presei tradiţionale", a precizat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.
Cum ar trebui realizată finanţarea
În legătură cu modalitatea de finanţare a instituţiilor de presă, sprijinul financiar oferit de ONG-uri ar trebui să fie prezentat transparent, iar fondurile să fie obţinute pe merit.
"Observăm cum ziare care luptă să supravieţuiască au îmbrăţişat varianta digitală. Am observat entuziasmul şi oameni care doresc să investească în viitorul presei din România", a precizat Jim Boumelha.
Despre criza din presa românească a vorbit şi preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin (PSD), care a declarat că mass-media trece printr-o criză generată de cea economică. În afară de aceasta, mai există o criză structurală determinată de digitalizarea presei.
Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a prezentat modificările legislative care ar trebui efectuate şi care se referă la funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă. Giboi a explicat că ar fi necesară o finanţare completă de către stat a instituţiei de presă sau să se realizeze o relaxare a legislaţiei.
Despre modificări legislative a vorbit şi preşedintele - director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, care a menţionat că ar trebui schimbată legislaţia referitoare la instituţiile media publice, pentru a nu mai fi prevederi care le împovărează. "TVR nu mai are nevoie de ajutorul statului ca să se susţină. Suntem stabilizaţi financiar şi economic în acest moment. Avem un deficit enorm pe care însă îl putem plăti prin reeşalonarea datoriilor", a precizat Săftoiu.
Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei - ActiveWatch, Mircea Toma, a declarat că prioritare sunt consolidarea instituţiilor de presă şi independenţa editorială.
Concluziile dezbaterii de vineri vor fi transmise luni premierului Victor Ponta şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.