Favorit la Nobel, Murakami, scriitorul care nu ştie când anume şi-a dorit să ajungă scriitor

Favoritul juriului este faimosul scriitor japonez, autorul celebrei Păduri Norvegiene, carte despre viaţă, moarte, iubire, nebunie, şi alienarea condiţiei umane în noul context socio-cultural şi a şi mai celebrei cărţi-document Underground
Alfred Nobel. (JONATHAN NACKSTRAND/AFP/GettyImages)
Epoch Times România
10.10.2013

Mai sunt doar câteva ore până la anunţarea câştigătorului premiului Nobel pentru literatură în anul 2013.

Favoritul juriului este faimosul scriitor japonez, autorul celebrei Păduri Norvegiene, carte despre viaţă, moarte, iubire, nebunie, şi alienarea condiţiei umane în noul context socio-cultural şi a şi mai celebrei cărţi-document Underground, ce abordează controversatul subiect despre atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokio pus la cale de secta religioasă Aum Shinrikyo.

Murakami este un personaj care nu seamănă cu portretul standard al artistului contemporan. Cel mai vândut scriitor japonez are o biografie interesantă şi un caracter şi mai interesant.

Haruki Murakami nu ştie când anume şi-a dorit să devină scriitor.

Japonezul nu face parte din categoria celor ce visau de mici să devină scriitori. Nevoia de a scrie "l-a lovit într-o zi din senin", când se uita la un meci de baseball, povesteşte el.

Murakami se apropia de 30 de ani fără să fi avut vreodată înclinaţii literare. "Dar în momentul în care Dave Hilton a lovit mingea", şi-a dat brusc seama că ar putea scrie un roman. A început să scrie, chiar în acea seara, prima sa carte: „Să auzi cum cântă vântul” şi după câteva luni l-a înscris la un concurs literar. A avut succes ceea ce l-a făcut să îmbrăţişeze carieră de scriitor.

Stilul său este greu de încadrat. Murakami alternează relatări în stil zero, despuiate de metafore cu descrieri aproape picturale, într-un stil enigmatic, sumbru şi misterios. Lumea lui este pe alocuri suprarealistă, pe alocuri absurdă, alteori emoţionant şi dureros de frumoasă iar personajele sale se resemnează să fie trăiţi de evenimente în loc să îşi asume un demers decizional. Marionete ale vieţii, distruşi de incapacitatea de a sta în control, dezertează din existenţa care îi alienează şi apelează la sinucidere. Sau cad în depresie şi boală, când până şi sinuciderea devine un act volitiv prea greu de asumat. Vindecarea este, la Murakami, un proces lung şi dureros. Şi care uneori nu mai survine deloc.

Ce surprinde la Murakami este disciplina sa de „samurai.” Murakami se trezeşte la 4 dimineaţa, scrie până la prânz, îşi petrece după-amiaza antrenându-se pentru maraton, iar la 9 seara se bagă în pat pentru a dormi.

Sănătatea mentală este indisolubil legată în viziunea lui Murakami de un corp sănătos : „E ceva fizic. Dacă scrii timp de trei ani în fiecare zi, ar trebui să fii puternic. Desigur, trebuie să ai şi o forţă mentală. Dar în primul rând, trebuie să fii puternic fizic”, mărturisea scriitorul într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian.

Şi iată că după ani de muncă, disciplinatul Murakami a ajuns cel mai bine cotat scriitor la "bursa" Nobel-ului pentru literatură. Casa de pariuri online Ladbrokes.com îl cotează pe japonez cu şanse 5/2 de a câştiga. Cum totul se cuantifică în alienata societate contemporană, descrisă cu atâta acurateţe de Murakami în cărţile sale, tendinţa în literatură o dau casele de pariuri şi nu criticii literari.

Murakami, cel mai bine vândut autor japonez, a fost şi anul trecut favoritul juriului de la Nobel, însă premiul a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan.

Pe locul doi în clasamentul Ladbrokes se află scriitorul american Joyce Carol Oates, urmat de scriitorul maghiar Peter Nadas şi de sud-coreeanul Ko Un.

În competiţie sunt înscrişi şi compatrioţii noştri, Pleşu şi Cărtărescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor