Ovidiu Raeţchi: PSD pregăteşte un bluf pentru romanii de peste hotare

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. (Epoch Times)

Votul prin corespondenţă şi votul electronic trebuie tratate separat, prin proiecte separate, susţine deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, adăugând că PSD va încerca un bluf, şi anume, după ce va trata cele două variante la pachet, va declara apoi că votul electronic este singura variantă şi va impune deliberat un proiect de lege neconstituţional.

Potrivit lui Raeţchi, spre deosebire de PSD, liberalii îşi propun să separe lucrurile, respectiv să promoveze votul prin corespondenţă, după care parlamentarii PNL vor propune un proiect separat pentru vot electronic.

Reamintim că vineri, premierul Victor Ponta a comentat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, finalizat de liberali, afirmând că îl consideră de "bun-simţ": "Suntem pentru orice fel de metodă prin care toţi cetăţenii României să voteze, iar propunerea, aşa cum a fost anunţată în presă, făcută de PNL, ca cetăţenii din diaspora să se înscrie pe listele electorale e o propunere corectă şi de bun-simţ", a declarat premierul, fără să uite însă să adauge că "PNL îşi aduce aminte o dată la cinci ani de Diaspora".

"Ideea este haideţi să vedem dacă această propunere este acceptată de reprezentanţii diaspora, după care din partea lor să vină propunerea care e mai bună: vot prin corespondenţă, să trimită scrisoarea în plic, sau vot electronic, care e mai uşor decât să trimiţi plicuri. Orice soluţie viabilă o vom aplica", a adăugat Ponta.

În replică, Raeţchi îl acuză pe Victor Ponta că se întoarce la tactica de amânare şi înşelare a publicului din noiembrie 2014, atunci când Guvernul condus de el a blocat votul de peste hotare.

"Domnul Ponta revarsă, ca şi atunci, un val de inexactităţi şi manipulări. El spune, de pildă, că românii din Diaspora care au probleme cu locul de muncă ar putea să nu se înscrie pe listele electorale. Locul de muncă din Diaspora nu are însă nicio relevanţă şi nicio legătură cu procesul electoral din România, e doar o încercare de a speria românii de peste hotare.", susţine Ovidiu Raetchi.

Deputatul PNL mai adaugă că votul prin corespondenţă şi votul electronic trebuie tratate separat, prin proiecte separate, având în vedere că există un risc mare că votul electronic să fie declarat neconstituţional, aşa cum s-a întâmplat în Europa, moment în care "ne întoarcem în 2014, la cozi".

"De aceea lucrurile trebuie făcute în două etape. Mai întâi adoptăm votul prin corespondenţă, care este sigur, testat peste tot, fără probleme de constituţionalitate. În acest mod suntem siguri că avem o soluţie pentru Diaspora. Apoi abordam şi tema votului electronic – şi, dacă nu sunt probleme de siguranţă sau constituţionalitate, oferim şi această opţiune. Din punctul meu de vedere, PSD va încerca un bluf: va declara că votul electronic este singura variantă şi va impune deliberat un proiect neconstituţional", susţine deputatul PNL, potrivit unui comunicat de presa remis Epoch Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne