Faleza din Zadar, Croaţia, locul în care marea se transformă în muzică
alte articole
În oraşul Zadar, din Croaţia, pe malul mării a fost construită o maiestuoasă orgă, la care cântă zilnic doi renumiţi muzicieni ai Naturii: vântul şi marea.
“Orguljele morske” sau “Orga mării”, a fost construită de Nikola Basic, un arhitect croat.
Orga a fost construită asemănător unei scări “oblice” care coboară spre mare şi este formată din 35 de tuburi de diferite lungimi, forme şi înclinaţii. Datorită mişcării de undă, aceste tuburi produc în mod continuu sunete modulate diferit, potrivit a 7 acorduri şi 5 tonalităţi.
Astfel, mişcarea undelor mării împinge aerul prin tuburi şi în funcţie de viteza şi forţa valurilor, generează sunete. Armoniile care apar dintr-un astfel de instrument curios sunt aleatorii.
Orga marină din Zadar a fost inaugurată în aprilie 2005, şi a devenit una dintre principalele atracţii turistice din zonă. În 2006 a primit premiul întâi (ex-aequo) al „Premiilor europene pentru spaţii publice urbane”.
Instrumentul a fost construit din blocuri de piatră albă aduse din insula Brac (Croaţia) - acelaşi material care a fost folosit pentru a construi Casa Albă din Washington.
Oceanografii au descoperit că, de la inaugurarea orgii marine, mai multe balene cu cocoaşă se apropie de coasta Zadarului. Potrivit unuia dintre ei, acest lucru se explică prin faptul că sunetele orgii sunt similare celor pe care balenele le emit când se împerechează.
Datorită acestui instrument, faleza din Zadar unde a fost construită orga marină, a devenit un punct de întâlnire pentru turişti şi pentru locuitorii oraşului.