Facilităţi pentru firme: Ar putea plăti taxele şi impozitele de pe telefonul mobil
alte articole
Firmele ar putea să achite taxele şi impozitele direct de pe telefonul mobil, prin sistemul naţional www.ghişeul.ro, serviciu disponibil în prezent doar pentru persoane fizice, a anunţat Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), potrivit Mediafax
Propunerea a figurat pe agenda întâlnirii de vineri, 28 martie, la care au participat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu.
"Scopul întâlnirii l-a constituit finalizarea informatizării complete a sistemului de depunere online a declaraţiilor fiscale şi extinderea Sistemului naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), disponibil la www.ghişeul.ro, în vederea asigurării plăţilor online a taxelor şi impozitelor şi de către persoane juridice", se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).
Totodată, a fost analizat stadiul actual al infrastructurii informatice a ANAF şi a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) pentru a fi depistate zonele unde ar trebui să se intervină, precum şi posibile surse de finanţare pentru achiziţionarea şi implementarea sistemelor informatice.
"De asemenea, au fost discutate modalităţile prin care persoanele fizice şi juridice pot depune online declaraţiile fiscale şi impunerile de plată", scrie în comunicat.
La sfârşitul lunii martie, ministrul Cotovelea a calificat serviciile furnizate populaţiei de ANAF ca fiind foarte proaste şi primitive, arătând că a aşteptat 45 de minute să plătească taxele datorate de către familie statului.
"Ştiu în detaliu situaţia de la ANAF pentru că şi eu, la fel ca şi alţi cetăţeni ai României, am fost în situaţia să achit anumite contribuţii ale familiei şi, după 45 de minute, nu am înţeles deloc, sincer vorbind, cum este organizată această instituţie a statului. Este o mizerie ce se întâmplă acolo. Sunt nevoi mari, investiţii financiare care trebuiau realizate până acum, erau angajamente pe care România le-a luat în 2010, lucruri care încă nu funcţionează (...) Ceea ce se întâmplă acum la toate sediile ANAF este un privitimism dacă ne comparăm situaţia cu alte state europene, cum ar fi Germania sau Austria, unde peste 99% din plăţi se fac online", a afirmat Cotovelea pe 26 martie, la conferinţa internaţională "Mediafax Talks about Digital Europe".
Acesta a precizat că situaţia de la ANAF ar putea fi îmbunătăţită prin utilizarea fondurilor europene care vor fi alocate României în perioada 2014-2020 pentru informatizarea administraţiei publice.
Totodată, la întâlnire a fost abordată şi problema integrării în SNEP a unor noi modalităţi de plată online, de tipul internet banking şi mobile banking, iar plăţile taxelor şi impozitelor să poată fi efectuate atât de către persoane fizice, cât şi de către persoane juridice.
SNEP a fost lansat în martie 2011 şi este disponibil pe www.ghişeul.ro, fiind administrat şi operat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), instituţie aflată în subordinea MSI.