Günther Oettinger propune o foaie de parcurs pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev

Günther Oettinger
Günther Oettinger (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Comisarul european pentru Energie Günther Oettinger a propus, luni, o foaie de parcurs pentru soluţionarea conflictului gazelor dintre Moscova şi Kiev, declarând că sunt şanse să se ajungă la un acord până la 1 iunie.

"Am făcut progrese, avem o şansă bună de a ajunge la un acord până la 1 iunie", a declarat Oettinger, într-o conferinţă de presă, după negocierile avute la Berlin cu miniştrii rus al Energiei, Aleksandr Novak, şi cel ucrainean, Iuri Prodan.

Declaraţiile lui Oettinger vin pe fundalul ameninţării Moscovei că va opri livrările de gaze către Ucraina dacă Kievul nu îşi va achita facturile restante la gaze, valorând, conform ruşilor, peste trei miliarde de dolari şi nu va plăti în avans livrările aferente lunii iunie (1,66 miliarde de dolari).

Kievul şi Moscova au timp până miercuri seară să decidă dacă acceptă termenii unui compromis potrivit căruia Ucraina ar urma să plătească într-o primă fază două miliarde de dolari companiei ruse Gazprom, a precizat Oettinger, conform Mediafax. Această plată ar include şi o parte din arieratele acumulate de Ucraina faţă de Gazprom pentru livrări efectuate din noiembrie 2013.

Dacă cele două părţi acceptă termenii de compromis, noi negocieri vor avea loc începând de vineri asupra stabilirii preţului la gaze, aplicabil pentru livrările viitoare. "Cred că un acord este posibil", a spus Oettinger.

Gazprom ameninţă că dacă Kievul nu îşi plăteşte facturile la gaze până pe 2 iunie, exporturile către Ucraina vor fi oprite în ziua următoare iar premierul rus, Dmitri Medvedev a declarat că Ucraina trebuie să înceapă să plătească gazul în avans. Rusia este cu atât mai fermă pe poziţii cu cât Ucraina a primit o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari din ajutorul de 17,1 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, bani pe care ruşii i-ar vrea direcţionaţi pentru plata facturilor de gaze.

„Am auzit multe despre ajutorul Uniunii Europene, al Statelor Unite şi al Fondului Monetar Internaţional. Ucraina a primit recent prima tranşă dar nu am auzit nimic de nicio plată pentru gaz, nicio plată a datoriei şi nici nu primim nimic” declara în urmă cu câteva zile directorul Gazprom.

Pe de altă parte, Ucraina refuză să plătească noi facturi la gaze calculate la preţul uriaş impus de Gazprom Kievului după anexarea Crimeei (485 dolari/100 metri cubi, în condiţiile în care preţul "de listă" Gazprom este în jurul a 350 de dolari).

În urma negocierilor de ieri, de la Berlin, ministrul energiei ucrainean, Iuri Prodan a declarat că ţara sa este pregătită să plătească toate datoriile, însă "nu s-a luat nicio decizie" în privinţa propunerii enunţate de Oettinger. Prodan s-a arătat mult mai puţin optimist decât comisarul european "Din nefericire, partea rusă nu a avansat nicio propunere", a deplâns Prodan, subliniind faptul că planul elaborat a fost propus de Comisia Europeană.

Reamintim că Europa importă un sfert din necesarul său de gaze din Rusia, aproape jumătate din acest volum de gaze tranzitând Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe