Cenusa din cenusa

Ciresi in plin sezon de inflorire in parcul Ueno din Tokyo, Japonia. Petrecerile Hanami (vizionarea ciresilor infloriti) sunt o delectare sezoniera exceptionala pentru locuitorii insulei asiatice.
Ciresi in plin sezon de inflorire in parcul Ueno din Tokyo, Japonia. Petrecerile Hanami (vizionarea ciresilor infloriti) sunt o delectare sezoniera exceptionala pentru locuitorii insulei asiatice. (Koichi Kamoshida / Getty Images)

Fără îndoială, primăvara a sosit. Cireşii sunt în plină floare atât la noi cât şi în Japonia. Acolo, desigur, această minunată reprezentaţie este tratată cu un respect mai presus de înţelegerea noastră.

Petrecerile de Hanami (privitul florilor) sunt o delectare sezonieră specială. Statul sub aceste flori produce o fericită senzaţie de uşurare a minţii, care trebuie să fie ţinută sub control de consumarea din abundenţă a bucatelor delicioase de picnic şi sake, care nu reuşesc întotdeauna să îndepărteze năucirea.

În secolele trecute, marii războinici, samuraii, se identificau cu sakura (floarea de cireş). Ceea ce aveau în comun era o viaţă gloriosă, dar care însă putea fi curmată brusc. Florile de cireş nu rezistă de obicei mult, iar ploaia sau vântul le pot scurta existenţa, determinând căderea petalelor.

Samuraii puteau fi într-adevăr indivizi foarte duri dar şi oameni de cultură extrem de rafinaţi, talentaţi în poezie şi în ceremonia ceaiului. Ei reprezentau antiteza tipului militar aristocratic englez, pentru care lipsa culturii dincolo de vânat, tras cu puşca şi pescuit şi de plăcerile mesei şi patului era o mândrie.

Samuraii de rang mai înalt se asemănau mai mult cu cavalerii curtenitori din ficţiunile de iubire romantică. Băuse Cavalerul Verde ceai? Vai nu!

Proprietarul unei case în care am locuit în Kyoto era evident descendent al unei linii de samurai. El deţinea pământ care ar fi fost confiscat dacă nu ar fi continuat să îl cultive. Am încercat o dată să-l ajut la acestă treabă, însă m-am oprit îndată ce amuzamentul său privind modul inept în care eu foloseam uneltele necunoscute ne-a copleşit pe amândoi.

În plus, el avea o kura sau o magazie construită într-un mod extrem de diferit de locuinţa tradiţională japoneză, prin faptul că era absolut rezistentă la foc, pentru a proteja averile familiei. Un alt aspect al acestei mentalităţi era utilizarea cutiilor din lemn de paulownia pentru a depozita obiectele din ceramică. Faptul că indexul termal al acestui lemn este scăzut înseamnă că acesta ardea complet fără a periclita conţinutul său. Inteligent.