Extracţie de petrol: Companie mixtă Gazprom şi MOL în România

Directorul general al NIS, Kiril Kravchenko a anunţat că firma petrolieră sârbă controlată de Gazprom pe care o reprezintă şi grupul ungar MOL intenţionează să înfiinţeze o companie mixtă în România pentru activităţi upstream, de extracţie de ţiţei.
(photos.com)
Liviu Şerbănescu
03.05.2013

Directorul general al NIS, Kiril Kravchenko a anunţat că firma petrolieră sârbă controlată de Gazprom pe care o reprezintă şi grupul ungar MOL intenţionează să înfiinţeze o companie mixtă în România pentru activităţi upstream, de extracţie de ţiţei.

"Suntem în relaţii bune cu ambele companii (OMV şi MOL - n.r.) la nivel de conducere. Îi considerăm în primul rând parteneri: spre exemplu, în România am planificat împreună cu MOL o companie mixtă în sectorul upstream. Totodată, cooperăm şi în sectorul downstream (rafinare şi distribuţie - n.r.). În Serbia, suntem furnizori ai reţelelor lor de staţii de alimentare. În alte ţări, în România şi Bosnia-Herţegovina, cumpărăm de la ei. Deci, în primul rând ne considerăm parteneri. Pe de altă parte, suntem competitori în privinţa reţelelor de benzinării", a declarat şeful NIS.

Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat revistei ungare Figyelo, după ce Kiril Kravchenko a fost întrebat cum consideră că sunt OMV (Austria) şi MOL, competitori sau parteneri de afaceri.

OMV şi MOL ar putea servi drept modele pentru NIS în privinţa dezvoltării ca grup petrolier integrat vertical, cu activităţi de upstream, downstream şi management energetic, a mai precizat Kiril Kravchenko.

"Este aproape imposibil să ajungem la nivelul operaţiunilor acestor companii, deoarece sunt cei mai mari jucători din regiunea Europei de Sud-Est şi sunt prezente în fiecare sector. Vrem să facem acelaşi lucru, de aceea ne extindem activităţile de cercetare şi extracţie în Bazinul Carpaţilor, Ungaria, România şi Bosnia-Herţegovina. Luăm în calcul extinderea şi în alte ţări", a continuat directorul general al NIS.

în 2012, compania NIS a anunţat că vizează dezvoltarea unei reţele de 120 de benzinării în România până la finalul anului 2014.

La sfârşitul anului trecut, compania deţinea în România cinci staţii de alimentare, în judeţele Sibiu, Arad şi Bihor, iar an 2013 NIS a început lucrările la alte două benzinării sub sigla Gazprom situate pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la kilometrul 59, potrivit ZF.

Într-un parteneriat cu Expert Petroleum, în care grupul ungar deţine 70% din drepturi, MOL a câştigat în 2010 licenţe de explorare pentru trei perimetre în vestul României.

Cele două companii au încheiat în 2011 cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri de concesiune pentru cele trei perimetre.

Compania MOL deţine pe piaţa carburanţilor din România o reţea de aproximativ 130 de benzinării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor