Fostul preşedinte PetroChina în centrul atenţiei politice

Jiang Jiemin, preşedintele PetroChina, ţine un discurs cu ocazia anunţării rezultatelor anuale din 2009 ale companiei, în Hong Kong, la 25 martie 2010. Jiang a întâlnit probleme politice într-o investigaţie recentă privind corupţia.
Jiang Jiemin, preşedintele PetroChina, ţine un discurs cu ocazia anunţării rezultatelor anuale din 2009 ale companiei, în Hong Kong, la 25 martie 2010. Jiang a întâlnit probleme politice într-o investigaţie recentă privind corupţia. (Mike Clarke / AFP / Getty Images)

Recent, Jiang Jiemin, fostul preşedinte PetroChina, a ajuns în centrul atenţiei după ce mass-media chineză a răspândit povestea unui angajat nemulţumit, care a acuzat directorii companiei petroliere de corupţie.

Un fost angajat cu pseudonimul Yang Xu, care a lucrat la compania PetroChina Lanzhou timp de 24 de ani, a declarat pentru Săptămânalul de Sud că el a scris în ultimii doi ani peste o mie de scrisori preşedintelui de atunci, Jiang Jiemin, plângându-se de tratamentul inechitabil faţă de muncitori şi de gestionarea secretă a beneficiilor.

Yang a raportat că tinerilor manageri le-au fost distribuite beneficii şi alte compensaţii pentru cazare şi cheltuieli diferite, care au depăşit cu mult limitele stabilite de către autorităţi. El a spus că Jiang ar fi confiscat toate scrisorile lui şi că unii manageri ar fi încercat să-l reducă la tăcere.

PetroChina este un monopol de petrol şi gaze deţinut de stat, sub egida Congresului Naţional al Poporului. Compania a fost mult timp sub controlul direct al fostului şef al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), fostul membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, Zhou Yongkang şi al fiul său.

Jiang Jiemin a fost numit preşedintele companiei PetroChina în anul 2006, devenind imediat o figură cheie. Unele surse din Sichuan şi PetroChina au declarat pentru The Epoch Times că odată ce acesta a devenit tovarăşul politic al lui Zhou, Jiang a delapidat sume mari de bani de la companie, oferind un sprijin financiar enorm lui Zhou.

Corupţia masivă de la China Naţional Petroleum Corporation (CNPC), China Petroleum şi Chemical Corporation (Sinopec sau CPCC), a fost în centrul atenţiei publicului pentru o vreme. Atunci când cele "două întâlniri" ale regimului comunist au fost finalizate, în luna octombrie a anului trecut şi Zhou Yongkang s-a retras din Comitetul permanent, Jiang Jiemin în mod foarte "activ" a demisionat din funcţia de preşedinte al CNPC fiind pus sub anchetă de către Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară.

Potrivit Caixin, o revistă de afaceri în China continentală destul de liberală, Jiang a fost numit preşedinte al agenţiei guvernamentale responsabile de managementul întreprinderilor de stat. La suprafaţă părea a fi o promovare, dar de fapt a fost o retrogradare.

O sursă din interior a declarat pentru The Epoch Times ca magnatul petrolului a fost implicat într-o crimă şi a fost, de asemenea, implicat în spălarea de bani. Investigaţiile arată semne de activităţi de spălare a banilor, la toate nivelurile lanţului de management şi în proiecte de mare anvergură ale PetroChina privind investiţiile de mare valoare. Deoarece cazul este foarte complex şi sunt cantităţi extrem de mari de bani reciclaţi, conducerea partidului a intervenit deschizând o investigaţie condusă de către Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară, a mai declarat sursa din interior.

De asemenea, sunt investigaţi de către Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară Fu Chengyu, preşedintele CPCC şi directorul general Tianpu Wang.

"Toate acestea conduc la concluzia că un alt "tigru mare" este în curs de eliminare în lupta împotriva corupţiei dusă de Xi Jinping şi Wang Qishan", a scris Zhou Xiaohui un comentator al The Epoch Times, pe 27 martie, referindu-se la noul lider al partidului şi la şeful anti-corupţie.

Săptămânalul de Sud, un ziar liberal situat în Guangzhou, a fost prima mass-media care a expus cenzura lui Jiang în ceea ce priveşte fostul angajat PetroChina, acest lucru conducând la o acţiune disciplinară iminentă împotriva lui Jiang.

Potrivit unor comentatori, această informaţie a fost dată cu scopul de a încuraja mai multe plângeri şi mai multe rapoarte de nereguli de la Sinopec şi PetroChina.

În primele luni ale anului 2013, Săptămânalul de Sud a publicat cele mai bune urări pentru noul an, sprijinind "visul constituţional" al lui Xi Jinping, care a fost reţinut de a fi publicat de către Zhen Tuo, şeful propagandei din provincia Guangdong şi omul de încredere al lui Li Changchun.

Li Changchun este fostul ţar al propagandei şi aliat apropiat al fostului şef al partidului, Jiang Zemin. Incidentul a stârnit o puternică opoziţie din partea angajaţilor ziarelor şi a fost condamnat de către intelectualii din toată ţara.

Incidentul care a avut loc la Săptămânalul de Sud a expus în mod deschis intenţiile lui Zhen Tuo şi Liu Yunshan de a contesta ambiţiile constituţionale ale lui Xi Jinping.

Potrivit analiştilor, membri ai fracţiunii lui Jiang Zemin şi Zhou Yongkang, sunt îngrijoraţi de faptul că Xi duce mai departe ideea de sprijinire a Constituţiei şi lupta împotriva corupţiei, în acest mod continuând degradarea puterii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe