Rusia/Cipru: Cum s-au transformat oligarhii în magnaţi (Die Presse)
alte articole
În cadrul puterii ruse, vântul a început foarte repede să bată în altă direcţie: după iniţiala nemulţumire faţă de planurile Uniunii Europene (UE) privind salvarea Ciprului, poziţia oficială a Rusiei a devenit mult mai calmă. Acum, în loc de retorica privind extorcarea de la ruşi a sumelor plasate în bănci din Cipru, Moscova anunţă că statul nu-i va ajuta pe deponenţii ruşi. Rezultă un fel de răzbunare întârziată a statului rus la adresa oligarhilor odioşi, constată cotidianul rus Die Presse.
Însă, ceea ce la prima vedere pare logic, este în realitate mult mai complicat, deoarece despre faptul că oligarhii au fost nevoiţi să-şi plaseze activele de producţie în zone offshore este vinovat chiar regimul lui Vladimir Putin, mai exact - lipsa de acţiune a acestui regim, explică analistul Vladislav Inozemţev, directorul Centrului pentru studierea societăţii postindustriale.
În opinia lui Inozemţev, în spatele acestui lucru stăteau calcule precise: în condiţiile în care înalţii funcţionari ruşi ce aveau legături cu oligarhii puteau să ascundă de visteria statului participarea lor în firme, nemulţimirea iniţială a puterii din Rusia avea drept scop în primul rând clarificarea numărului de asemenea funcţionari. Oligarhii aveau aici o importanţă secundară.
În general, Vladimir Putin dorea să-i distrugă cu mulţi ani în urmă pe oligarhi ca şi 'clasă a norocoşilor atotputernici, care s-a format în anii 1990'. În pofida faptului că acest lucru nu i-a reuşit în deplină măsură, cu ajutorul arestării în 2003 a celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, Putin i-a lăsat cu atâta succes pe aceştia fără influenţă politică, încât însăşi noţiunea de 'oligarh' s-a perimat definitiv.
Da, cel care nu s-a certat cu Putin şi-a păstrat activele bancare, însă cercul imediat de persoane apropiate lui Putin s-a ridicat la vreo zece persoane din medii total diferite: militari şi membri ai serviciilor secrete, care au primit ulterior putere supremă peste toate sectoarele economiei ruse şi care şi-au consolidat semnificativ poziţiile în renaţionalizarea industriei de gaz şi petrol a Federaţiei Ruse, subliniază Die Presse.
'Vechii oligarhi' şi-au pierdut o parte semnificativă din influenţa lor politică, însă ei continuă să rămână magnaţi economici, 'care au uneori posibilitatea de a influenţa politica'. În opinia lui Inozemţev, acum aceştia 'nu-şi mai dictează voinţa statului rus, ci vorbesc în numele lui'. Astfel, în calitate de deputaţi, aceştia apără interesele companiilor lor.