Povesti din China Antica: "Cei opt nemuritori" (Partea VI)

Cao Gotszyu - unul din cei „Opt Nemuritori Chinezi” („Ba Xian”)
Cao Gotszyu - unul din cei „Opt Nemuritori Chinezi” („Ba Xian”) (hi.baidu.com)

Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

Reprezentantul celor “Opt Nemuritori” (“Ba Xian”) din acest capitol este Cao Gotszyu - considerat protectorul spiritual al actorilor si mimilor.

Cao Gotszyu, ce facea parte din familia imperiala din timpul dinastiei Song (anii 960 - 1279), este infatisat in haine de culoare rosie si poarta pe cap un accesoriu caracteristic unui oficial de rang inalt, castaniete si o placa de jad, care contine doua embleme imperiale ce-i confera dreptul de a intra in curtea imperiala, deoarece, prin provenienta el este membru de familie al unuia dintre imparatii ceresti.

Potrivit „Cronicii transformarilor divine si puterilor minunate ale Imparatului Chunyang”, de Miao Shan Shi (secolul 14), Cao Gotszyu a fost fiul prim-ministrului Cao Biao si fratele mai mic al imparatesei Tsao Tai-hou. Gotszyu este un titlu pentru fratii imparatesei, insemnand „Unchiul statului”.

Inca din copilarie Cao Gotszyu dispretuia bogatia si nobletea, visand numai la „golul pur” din invataturile taoiste. Crescand, el si-a luat ramas bun de la imparat si imparateasa si a plecat sa cutreiere lumea. Imparatul i-a dat o placa de aur cu inscriptia: „Gotszyu poate trece peste tot cum o face insusi Imparatul”.

La traversarea Raului Galben, barcagiul a cerut bani de la el. Cao i-a oferit in loc bani placa de aur si persoanele ce il insoteau, dupa citirea inscriptiei de pe placa au inceput sa-i ofere onorurile regale, iar barcagiul a inmarmurit de frica. Atunci, Taoistul ce statea in barca i-a spus sever: „Daca ai venit printre calugari, atunci de ce iti demonstrezi puterea si sperii oamenii?” Cao s-a aplecat in semn de respect si cu umilinta a raspuns: „Cum indrazneste discipolul dumneavoastra sa-si arate puterea!”

"Dar poti sa-ti arunci placa in rau?" a intrebat Taoistul.

Cao a aruncat imediat placa. Atunci Taoistul (care de fapt era Lu Dongbin) s-a gandit ca acest om merita sa mearga in Taramul celor binecuvantati. In taramul celor binecuvantati in acel timp se ospatau sapte nemuritori. In toiul sarbatorii nemuritorul Lee Te Guay a spus:

"Prieteni, suntem sapte aici. Noi ocupam sapte din cele opt pesteri din Ceruri. Daca un alt nemuritor ni s-ar alatura, cercul s-ar inchide. Cunoasteti pe cineva demn de asta?"

"Am auzit ca imparateasa Cao are un frate mai mic, ale carui calitati morale si aspiratii se potrivesc cerintelor noastre. Credeti ar trebui sa-l luam la noi?" a intrebat Lu Dongbin.

Propunerea a fost aprobata de toti nemuritorii, insa Zhong Li Quan a vrut sa testeze cat de mult isi doreste fratele imparatului sa atinga Tao.

In acel moment insa Cao Gotszyu se confrunta cu multe dificultati in viata cotidiana. El avea un frate mai mic, Cao Er, care ducea un stil de viata libertin si facea tot felul de ticalosii. Toate acestea il jigneau pe Cao, insa el nu il putea influenta pe fratele sau si prin incercarile sale adancea prapastia dintre ei si mai mult.

"Legile naturii sunt aranjate astfel incat oamenii care fac fapte bune vor fi rasplatiti, iar cei ce comit lucruri rele vor pieri. Mi-e rusine de tine, mai mult, iti vad soarta care va fi una foarte grea" i-a spus Cao Gotszyu fratelui sau.

Fratele nu i-a ascultat sfaturile si a omorat un om de stiinta pentru a-i lua sotia frumoasa. Femeia a cerut ajutor de la Cao Gotszyu, dar el a alungat-o si gardienii au batut-o cu un bici de sarma. Cao si-a fortat fratele sa renunte la aceasta femeie, iar acesta a aruncat-o intr-o fantana din care a salvat-o un staret. Apoi, biata femeie a ajuns la incoruptibilul judecator Bao, care l-a condamnat pe Cao la inchisoare pe viata, iar pe fratele sau la pedeapsa cu moartea.

Mai tarziu imparatul l-a amnestiat si Cao a fost eliberat. De atunci el, pentru rascumpararea pacatelor fratelui sau, a inceput ca dea de pomana celor saraci, s-a despartit de familie si prieteni si s-a retras in munti, unde in singuratate a inceput sa studieze Tao. In munti, el a fost vizitat de alti doi pustnici. Acestia erau Zhong Li Quan si Lu Dongbin. Ei l-au intrebat ce facea in singuratate.

"Unicul scop al aflarii mele aici este atingerea Tao" i-a raspuns Cao Gotszyu.

"Atunci unde se afla Tao?" l-au intrebat ei.

"Tao este acolo" a raspuns Cao, aratand spre Cer.

"Iar unde este Cerul?" l-au intrebat nemuritorii.

In loc de raspuns, Cao Gotszyu a aratat spre inima lui.

Zhong Li Quan a zambit si a spus: "Inima este Cerul, iar Cerul este Tao. Ai inteles esenta lucrurilor!", si imediat l-a transformat pe Cao Gotszyu intr-un nemuritor.