Povesti din China Antica: "Cei Opt Nemuritori" (Partea VII)

Ho Syangu (fecioara nemuritoare Ho)
Ho Syangu (fecioara nemuritoare Ho) (hi.baidu.com)

Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

Printre cei „Opt Nemuritori Chinezi” („Ba Xian”) a existat si o femeie - Ho Syangu (fecioara nemuritoare Ho). Ea este adesea reprezentata ca o fata frumoasa, cu o floare de lotus in mana sau cu ciuperci magice Linchzhi, sau mai rar - cu un flaut confectionat din lemn de piersic. In cealalta mina ea tine un cos plin cu flori. Ho este protectoarea spirituala a caselor si a gospodinelor.

Atributul lui Ho este floarea de lotus alb - in calitate de simbol al puritatii, care sta pe o tulpina lunga, indoita ca o bagheta sacra Jouy - bagheta pentru indeplinirea tuturor dorintelor. Potrivit unei alte versiuni, atributul ei este polonicul de bambus, pentru ca mama lui Ho o forta sa lucreze in bucatarie toata ziua. Din acest motiv ea este considerata drept protectoarea spirituala a femeilor casnice.

De mica Ho se caracteriza printr-o rabdare extraordinara, prin care l-a impresionat pe Lu Dongbin, care i-a devenit mentor si a ajutat-o sa urce in ceruri. Fiind foarte grabita, Ho a luat cu ea si polonicul sau.

Ho s-a nascut in provincia Syangu Huang, prefectura Yong (in prezent Leanin). Din copilarie, Ho parea ciudata, ea manca foarte putin, deoarece Lu Dongbin, anticipand viitorul ei neobisnuit, i-a dat sa guste dintr-o piersica magica. a mancat doar o jumatate din piersica, dar legenda afirma ca nu mai simtea foamea si aproape nu avea nevoie de hrana pamanteasca.

Legendele mai afirma ca pe timpurile Imparatesei Tang, Wu Tse Tan (care a domnit in anii 684 -704), Ho traia linga un riu de mica. Cand avea 15 ani, l-a visat pe nemuritorul Lu Dongbin, care a invatat-o sa manance faina din mica si praf de perla pentru a o face usoara si nemuritoare. Trezindu-se, Ho a indeplinit toate instructiunile si deodata corpul ei a devenit usor si imponderabil.

Ea a refuzat sa se casatoreasca si a mers in munti, unde l-a intalnit pe Lu Dongbin, care i-a povestit despre practica Tao (Dao). Lu Dongbin i-a dat o piersica de pe insula magica Penglai si a invatat-o cum sa gestioneze energiile, folosind yin-ul feminin. Invatind toate acestea, povestile afirma ca ea putea sa zboare peste munti si sa adune fructe de padure si plante aromatice, cistigind astfel bani pentru sine si mama sa batrina.

Povestea soune ca Ho se ocupa de previziuni. Mai tarziu, ea s-a inaltat la Cer (desi uneori aparea pe Pamant) si acolo matura petale de flori de linga portile Raiului.

Potrivit legendei, linga Portile Raiului crestea un piersic al nemuririi, care inflorea o data la 300 de ani si atunci vantul acoperea cu petalele acestuia trecerea prin Portile Cerului. Imparatul ceresc i-a conferit lui Ho statut de nemuritor, iar Lu, coborind pe pamint, a Predat Calea (Tao) unei alte persoane, care a inlocuit-o pe ea la Poarta Raiului.

Ho Syangu a inventat practici feminine de atingere a nemuririi si ea este de asemenea considerata protectoarea spirituala a alchimistelor.

In orasul Guangzhou exista templul Hae Syangu, unde oamenii se inchina acestei zeite in ziua a saptea a celei de-a treia luna a calendarului chinezesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură