Povesti din China Antica: Lu Dongbin in zadar incerca sa-i salveze pe oameni

Lu Dongbin - unul dintre cei Opt Nemuritori (Ba Xian)
Lu Dongbin - unul dintre cei Opt Nemuritori (Ba Xian) (Epoch Times)

Unul dintre cei Opt Nemuritori, Lu Dongbin i-a promis patriarhului taoist, Zhong Li Quan, ca se va stradui sa salveze cit mai multi oameni de la suferintele lumesti. Intr-o zi i-a venit un gind ca a trecut foarte mult timp si el inca nu a reusit sa salveze nici un om.

Lu Dongbin a plecat in regiunea Yueyan si s-a deghizat intr-un batrin care vindea ulei.

A planificat urmatoarele: „Daca cineva va cumpara ulei de la mine si nu ma va ruga sa-i torn un pic mai mult, pe acela il voi salva”.

Asa a vandut ulei timp de citeva zile. In aceasta perioada a avut o multime de cumparatori si toti cereau ulei in plus, cu exceptia unei femei in varsta, care tot timpul era satisfacuta, indiferent de cat de mult ulei ii turna.

Lu Dongbin s-a bucurat si s-a gandit ca in aceasta lume exista totusi om demn de a fi salvat. El a intrebat-o pe batrina: „Toti cumparatorii au dorit sa primeasca mai mult ulei, de ce nu ma rogi sa-ti torn si tie mai mult?”. La care femeia a raspuns: „Un vas de ulei imi este suficient si tie doar iti vine greu sa vinzi uleiul, cum iti pot cere mai mult?”

Ceva mai tirziu femeia i-a a adus lui Lu Dongbin vin in semn de recunostinta.

Atunci marele nemuritor a decis sa o salveze. In curtea femeii era o fintina, in care el a aruncat cateva boabe de orez si i-a spus femeii: „Poti vinde aceasta apa din fantana si sa devii bogata”. Batrina i-a cerut sa stea mai mult la ea, dar el a refuzat si a plecat.

Femeia s-a uitat in jos si a vazut ca apa s-a transformat in vin. Potrivit sfatului lui Lu Dongbin, ea timp de un an a comercializat vinul din fintina si intr-adevar s-a imbogatit.

Cand Lu Dongbin din nou a venit la ea, nu a gasit-o pe batrina, ci doar pe fiul ei. Lu Dongbin l-a intrebat: „Cum stau lucrurile cu vinzarea vinului?” Fiul femeii i-a raspuns: „Totul merge bine, doar ca nu avem cereale pentru a hrani porcii”.

Auzind aceste cuvinte, Lu Dongbin a oftat cu tristete: „Lacomia oamenilor si-a atins deja apogeul”. Apoi a luat boabele de orez din fintina si a plecat.

Peste un timp, s-a intors batrina si fiul i-a relatat despre cele intimplate. Ea s-a apropiat de fintina si a vazut ca vinul de acolo din nou s-a transformat in apa. Batrina a alergat din urma lui Lu Dongbin, dar el disparuse deja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură