Expresii idiomatice chinezeşti: "Când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit" (圖窮匕現)

Când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit
Când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit (Zhiching Chen / Epoch Times)

Spre sfârşitul perioadei Statelor Combatante (475-221 î.Hr.), regele statului Qin, cea mai puternică formaţiune statală aflată în război, dorea să anexeze toate statele pentru a forma ceea ce mai târziu avea să devină China.

Atunci când armata statului Qin a ajuns foarte aproape de frontiera statului Yan, prinţul moştenitor al statului Yan, fiind foarte speriat, s-a gândit să-l omoare pe regele statului Qin, dorind să-şi protejeze statul de ocupaţie. Astfel el i-a pregătit două cadouri regelui statului Qin: primul era capul unui fost general al armatei Qin, care se refugiase în Yan, iar celălalt era o hartă a statului Yan. El ştia că regelui statului Qin îi vor plăcea ambele cadouri, deoarece, pentru capul generalului era pusă deja o recompensă foarte mare.

Prinţul a înfăşurat harta pe un pumnal otrăvit foarte ascuţit şi apoi, l-a chemat pe cel mai curajos om al său, Jing Ke, căruia i-a cerut să-i ducă cadourile regelui statului Qin, explicându-i cum să-l omoare pe rege.

În calitate de ambasador al statului Yan, Jing a fost invitat la palatul Qin. A fost întâlnit de rege, care era chiar foarte mulţumit de darurile primite de la Yan. Simţindu-se în siguranţă înconjurat de gărzile înarmate, regele l-a rugat pe Jing să se apropie şi să-i arate harta, crezând că statul Yan îi cedează teritoriul.

Jing a desfăcut încet harta. Când a desfăcut-o complet, pumnalul strălucitor a fost dezvăluit, iar Jing l-a înşfăcat şi l-a atacat pe rege. Din păcate pentru el, a ratat şi i-a tăiat doar mâneca. Atunci regele s-a adăpostit după un stâlp, iar Jing a fost ucis rapid de gărzile palatului.

Cinci ani mai târziu, în 221 î.Hr., statul Qin a cucerit statul Yan şi a format China.

Această poveste a apărut în “Intrigi ale Statelor Beligerante”, o lucrare istorică antică chineză renumită, din timpul dinastiei Han de Vest (206 d.Hr. – 23 î. Hr.). De aici a fost extrasă şi expresia idiomatică "圖窮匕現" (tú qióng bǐ xiàn), care se traduce: "când harta este desfăcută, pumnalul este dezvăluit".

În prezent, această expresie este folosită pentru a descrie modul în care, în cele din urmă, adevărata intenţie a unui plan este complet dezvăluită.