Explozie la o centrală nucleară din Franţa nu provoacă scurgeri radioactive

Câteva persoane sunt tratate pentru că au inhalat fum după ce o explozie şi un incendiu s-au produs la o centrală nucleară din Franţa.
Reactorul nr. 1 al centralei nucleare franceze din Flamanville, după explozia care a avut loc în 9 februarie 2017 la această centrală.
Reactorul nr. 1 al centralei nucleare franceze din Flamanville, după explozia care a avut loc în 9 februarie 2017 la această centrală. (Getty Images)

Autorităţile franceze au declarat că nu există niciun “risc nuclear” după explozia din Flamanville, care a avut loc joi, puţin după ora locală 10 a.m. (9 a.m. GMT).

Oficialii au declarat că explozia a avut loc în sala maşinilor şi au confirmat că nu există nicio scurgere radioactivă.

Cinci persoane au fost tratate de paramedici pentru că au inhalat fum, nefiind raportate persoane grav rănite.

Centrala nucleară din Flamanville este condusă de EDF Energy, care este principalul contractant al noii centrale nucleare Hinkley Point C din Somerset, Marea Britanie, în valoare de 18 miliarde de lire sterline.

Autorităţile au declarat că nu au fost înregistrate victime în incident şi nu au existat “consecinţe în ceea ce priveşte securitatea centralei sau a mediului înconjurător”.

EDF nu a furnizat nicio informaţie legată de cauza incendiului care a provocat deconectarea reactorului numărul 1 de la reţeaua de electricitate.

Incendiul de joi reprezintă cel mai recent incident care stârneşte îngrijorare în ceea ce priveşe centrala nucleară din Flamanville, care la un moment dat a fost descrisă de presa franceză ca o “catastrofă nucleară”.

Centrala, localizată pe linia de coastă a Canalului Mânecii, în La Manche, găzduieşte două reactoare cu apă presurizată construite în anii 1980. O scurgere radioactivă a avut loc în 2012 la reactorul numărul 1 al acestei centrale, care era oprit la acea vreme.

Un al treilea reactor a fost autorizat în 2005, dar este încă în construcţie după o serie de întârzieri. Una dintre întârzieri a fost cauzată de o problemă la o componentă a reactorului ce foloseşte acelaşi tip de oţel utilizat la centrala Hinkley Point C.

Sute de persoane au protestat împotriva funcţionării reactorului, care urmează să fie activat în 2018 după ce a costat aproximativ 10,5 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe