Moldova a sărbătorit Ziua Drapelului de Stat. Şalaru: Credeam că adoptarea Tricolorului va grăbi Unirea
alte articole
Legislativul R. Moldova a consemnat Ziua Tricolorului prin mai multe acţiuni organizate joi la iniţiativa Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) din oraşele Leova, Edineţ, Orhei şi Comrat. Şirul evenimentelor realizate incluzând careuri solemne în instituţiile de învăţământ, flashmob-uri, concursuri de desene, ore de clasă /sesiuni de informare cu genericul ”Drapelul de Stat al Republicii Moldova”, recitaluri de poezii şi expoziţii de carte. La acţiunea organizată în Edineţ, elevii au înmânat trecătorilor panglici tricolore însoţite de mesaje de felicitare.
În cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova care a fost organizată la monumentul poliţiştilor căzuţi la datorie, cu participarea reprezentanţilor subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Premierul Pavel Filip a îndemnat cetăţenii să respecte tricolorul, să creadă şi să muncească pentru viitorul european al ţării.
„Cu tricolorul păstrăm memoria martirilor, a neamului, apărăm valorile naţionale. O semnificaţie deosebită are drapelul de stat în cadrul MAI, reprezentând unitate, credinţă, devotament, cinste şi onoare pentru poliţişti”, a menţionat şeful Executivului.
La Ministerul Apărării s-a desfăşurat ceremonia de arborare a Drapelului de Stat, în prezenţa Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, conducerii Armatei Naţionale, militarilor din Marele Stat Major şi Ministerul Apărării. Ceremonii de onorare a Tricolorului au avut loc în toate unităţile militare ale Armatei Naţionale din Chişinău, Bălţi, Cahul şi Ungheni. Concomitent, pentru militarii în termen au fost organizate manifestări educative despre istoria tricolorului.
Igor Dodon a declarat în cadrul evenimentului că cinstirea Drapelului şi a Stemei de Stat de către fiecare moldovean reprezintă nu doar un omagiu adus înaintaşilor ce au luptat cu credinţă şi sacrificiu pentru libertate, dar şi o veritabilă lecţie de educaţie civică şi patriotism pentru generaţiile în creştere.
La Centrul de Cultură şi Istorie Militară al Ministerului Apărării de la Chişinău a fost vernisată expoziţia „Stindarde şi drapele în istoria naţională”, care cuprinde 37 de replici de steaguri istorice. Majoritatea exponatelor sunt copii reproduse minuţios, originalele acestora păstrându-se la muzeele din Bucureşti, Athos, Moscova şi în alte centre de cultură ale lumii.
Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI, detaşamentele de salvatori şi pompieri din RM au marcat Ziua Tricolorului arborând simbolul statului în remizele de pompieri, dar şi pe autospecialele de intervenţie.
În context, Anatolii Şalaru notează că în urmă cu 27 de ani a fost printre cei care au votat adoptarea Tricolorului ca pas spre revenirea la normalitatea istorică şi politică.
”Atunci, cu toţii, credeam că Unirea, şi prin asta anularea consecinţelor perfidului pact Ribbentrop-Molotov, va veni foarte repede. Din păcate, istoria nu ne-a dat dreptate! Şi astăzi ”hotarul nedrept” de la Prut desparte o ţară şi un neam. Dacă tricolorul românesc aparţine eternităţii, viitorul imediat aparţine tinerilor. Ei sunt cei care vor duce tricolorul şi idealul naţional mai departe”, scrie Şalaru pe pagina sa de Facebook.
Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este marcată la 27 aprilie, sărbătoarea fiind instituită de Parlamentul de la Chişinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990, de către deputaţii primului Legislativ.