Amnesty International Moldova: Nu hărţuiţi jurnaliştii care critică guvernarea

Amnesty International Moldova solicită funcţionarilor publici să înceteze hărţuirea jurnaliştilor şi să nu transforme ţara într-un stat poliţienesc, totodată amintind că legislaţia naţională interzice intentarea dosarelor penale împotriva presei.
(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Amnesty International Moldova constată că jurnaliştii de investigaţie sunt hărţuiţi penal, însă atât standardele internaţionale de apărare a libertăţii presei, ratificate de R. Moldova, cât şi cele naţionale, adoptate tot de funcţionari publici, nu permit intentarea dosarelor penale contra presei şi solicită unui fost comisar de poliţie, participant la evenimentele din 7 aprilie 2009, să nu transforme Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal într-un instrument de luptă contra mass media.

„Constatăm, cu regret, că unii funcţionari publici, deranjaţi de investigaţiile jurnalistice, hărţuiesc deja penal instituţiile de presă şi jurnaliştii care le realizează, fapt inadmisibil într-un stat de drept.”

Cel mai recent caz este solicitarea lui Vladimir Botnari, fost comisar de poliţie al municipiului Chişinău, de tragere la răspundere penală a jurnalistei Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Mariana Raţă.

Funcţionarul invocă faptul că jurnalista a accesat şi difuzat, fără consimţământul său, date cu caracter personal. Mai mult, solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat şi difuzat, din octombrie 2009 şi până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii cercetează această plângere.

Amnesty International Moldova potrivit unui comunicat de presă, atenţionează că în baza articolului 9 din Legea RM Nr. 64 cu privire la libertatea de exprimare (libertatea de a critica statul, autorităţile publice şi persoanele care exercită funcţii publice): „Orice persoană şi jurnalist are dreptul de a critica statul şi autorităţile publice. Statul şi autorităţile publice nu pot intenta acţiuni penale cu privire la defăimare.”

Organizaţia internaţională de drepturile omului consideră îngrijorător faptul că tot mai mulţi jurnalişti vorbesc despre „un stat poliţienesc”, unde libertatea presei este ignorată, iar jurnaliştii care critică guvernarea – hărţuiţi. Demnitarii trebuie să-şi înţeleagă rolul într-un stat de drept şi să renunţe la practicile poliţieneşti de a hărţui instituţiile şi persoanele incomode lor.

Menţionăm că Vladimir Botnari, fost comisar al municipiului Chişinău, a depus o plângere penală la Procuratura municipiului Chişinău prin care cere atragerea la răspundere penală a jurnalistei Centrului de Investigaţii Jurnalistice Mariana Raţă pe motiv că ziarista a accesat şi difuzat, fără consimţământul său, date cu caracter personal care îl vizează pe el şi membrii familiei sale.

Potrivit anticoruptie.md, plângerea fostului poliţist a fost înregistrată pe 27 decembrie 2016, iar jurnalista Mariana Raţă a fost deja audiată de procuror, care urmează să decidă până pe 27 ianuarie dacă există temei de pornire a urmăririi penale.