Experţi: Dorinţa lui Plahotniuc de a ocupa fotoliul de premier – gest clar de disperare

Un semn de disperare şi o dorinţă puternică de a duce până la capăt schema de capturare a puterii în stat, astfel este interpretată de experţi aspiraţia prim-vicepreşedintelui autosuspendat al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al Partidului Democrat (today.md)
Maria Maevschi
19.12.2015

Mai mult, acuzaţiile preşedintelui RM, Nicolae Timofti pe site-ul preşedinţiei privind presiunile asupra sa şi a familiei sale din partea PD, pentru a desemna o anumită candidatură la funcţia de premier, nu pot fi numite decât scandal public. Afirmaţiile aparţin mai multor analişti politici şi au fost discutate în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„Din momentul în care preşedintele ţării a anunţat public şi deschis că asupra lui şi a membrilor familiei sale s-au exercitat presiuni pentru ca să-l înainteze la funcţia de prim-ministru pe domnul Plahotniuc, înseamnă că domnul Plahotniuc a călcat peste toate liniile roşii care, teoretic, ar exista în această societate. În opinia mea, a călcat peste linia roşie când, în cârdăşie cu socialiştii şi comuniştii, democraţii, au demis guvernul Streleţ şi au mizat că PLDM va veni ca o turmă pe strada Tighina 32 (sediul PD, n.r.), cerând voie să voteze orice numai să nu fie urmăriţi cu dosare. Acest scenariu n-a mers şi acum suntem martorii unei situaţii când domnul Plahotniuc vrea să ducă până la capăt schema de capturare a puterii în stat. Surpriza anului este poziţia civică a domnului preşedinte Nicolae Timofti. Din moment ce pe site-ul oficial al Preşedinţiei este anunţată public informaţia că reprezentanţii PD au exercitat presiuni ca preşedintele să semneze decretul şi din moment ce preşedintele se întâlneşte cu diplomaţii europeni asta deja este un scandal public”, a subliniat analistul politic Oazu Nantoi.

În opinia liderului Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, Plahotniuc ar fi trecut demult peste linia roşie, chiar şi peste codul penal.

„Ştiţi ce le spunea el ambasadorilor? „Domnilor, da voi n-o să-mi demonstraţi nimic mie!”. Şi chiar o spunea aşa, cu persiflare, cu bătaie de joc. Plahotniuc a greşit că a mers direct la preşedinte şi l-a şantajat. Iată despre faptul că Plahotniuc l-a şantajat, iar asta e faptă penală, deja se ştie, deja există probatoriu, o spune preşedintele, o spun consilierii. Am informaţii de la cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui că deja se conturează dosarul penal pe numele lui Plahotniuc. Nu în zona politică, dar penală. Şi ambasadorii ar trebui să ţină foarte mult cont de asta - ei nu pot să admită sau să-şi permită luxul de a lăsa în fruntea Guvernului RM un penal şi la fel nu-şi pot permite să lase o sculă a penalului”, a mărturisit Năstase.

Jurnalistul Constantin Cheianu a calificat acţiunile controversatului om de afaceri, Vlad Plahotniuc drept disperate, odată ce nu mai acţionează din umbră ci direct şi în mod brutal.

„Gestul lui Plahotniuc de a se înainta pe sine este, în opinia mea, un gest clar de disperare. Anul acesta, mai ales după ce protestele s-au intensificat, am văzut în mod clar că asta l-a tulburat, l-a dezechilibrat pe Plahotniuc şi el a început să facă nişte paşi pe care nu i-ar fi făcut în condiţii calme, cum îi place lui. Cred că arestarea lui Filat şi demiterea lui Streleţ tot fac parte din categoria asta. Sunt semne clare, cred eu, că el simte că-i fuge pământul de sub picioare şi acţionează brutal, nu mai acţionează din umbră”, este de părere Constantin Cheianu.

Membrul Partidului Popular European, Oazu Nantoi, este de părere că PD a înaintat candidatura oligarhului la funcţia de premier pentru a arăta cine este adevăratul stăpân al Moldovei.

„Pofta vine mâncând. El s-a săturat să stea în umbră şi el vrea, aşa cred eu, să vină deschis la putere şi să demonstreze tuturor cine e stăpânul”, a punctat Nantoi.

La final liderul Platformei Civice DA, Andrei Năstase a ţinut să reitereze că la sfârşit de an nu se vede nimic din ceea ce-ar fi trebuit să facă guvernarea aşa-zisă pro-europeană. „Economic nu s-a făcut nimic, politic nu s-a făcut nimic, n-am avansat nicăieri, pe agenda europeană n-am avansat nicăieri. Cred că ar trebui ca, odată cu finalul acestui an, să se pună capăt acestui dezmăţ şi să începem anul viitor cu consolidarea, aşa cum spuneam, a forţelor proeuropene, pro-reforme”, a conchis Năstase.

Precizăm că, după refuzul preşedintelui de a-l desemna premier pe Plahotniuc, liderul PD Marian Lupu a lansat un mesaj dur la adresa şefului statului, menţionând că dacă se dovedeşte că se află în captivitate ar putea fi demis. Mai mult decât atât, şi administraţia Preşedinţiei a confirmat că PD a încercat să facă presiuni asupra preşedintelui pentru a accepta candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier. La întâlnirea de joi dintre Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti şi ambasadorii UE la Chişinău, şeful statului a anunţat public că, pe lângă presiunile exercitate asupra sa, au fost făcute presiuni şi asupra familiei, din aceeaşi cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor