Numirea unui premier amânată din nou: Pauză câteva zile pentru a se găsi o formulă magică

Numirea de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a unui şef al cabinetului de miniştri a fost amânată până luni, la ora 14:00.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

În urma unei noi întrevederi cu Partidele Democrat, Liberal Democrat, Liberal şi grupul Leancă, implicate în negocierile pentru desemnarea unui nou premier, Timofti a decis să le acorde încă două zile de reflecţie.

„În urma discuţiilor s-a luat o decizie colectivă, împreună, la rugămintea fracţiunilor ca să amânăm din nou luarea deciziei de către mine privind nominalizarea unui candidat pentru luni la orele 14, fiindcă au nevoie de consultări suplimentare. Eu consider că este o problemă foarte importantă, deşi înţeleg că toţi aşteaptă, dar termenul constituţional ne permite ca să facem această întrerupere.”, a declarat şeful statului după întâlnirea de vineri, citat de Privesc.eu.

Din declaraţiile făcute de liderii fracţiunilor parlamentare prezenţi la întâlnire, reiese că nu s-a ajuns încă la un consens, exprimându-şi speranţa că până luni acest lucru se va întâmpla.

„Mai avem câteva zile. Sper să ajungem la un consens aşa încât anul acesta să încheiem cu toate problemele pe care le avem. Nu s-a decis încă formula dintre noi, deoarece unii au varianta lor, alţii au varianta lor, noi liberalii vrem guvern”, a mărturisit liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Discuţiile se blochează la acelaşi nivel - mecanismul care urmează să fie aplicat pentru desemnarea premierului şi formarea Guvernului. S-a ajuns la concluzia că ar merita să continuăm până luni căutarea soluţiei. În aceste două zile urmează să se producă în continuare un dialog între partidele politice parlamentare care au participat la întrevederea de astăzi, fiind o ultimă tentativă de a atinge un consens”, a spus Marian Lupu.

Potrivit afirmaţiilor liderului PPEM, Iurie Leancă „din păcate situaţia de impas nu a fost depăşită nici astăzi. Preşedintele Timofti a oferit o pauză de câteva zile să încercăm să găsim o formulă magică astfel încât să facem paşi mai siguri înainte. Sunt extrem de decepţionat că pe fundalul unei crize care se aprofundează, nici astăzi noi nu am putut face un pas înainte”.

Precizăm că întâlnirea de vineri a fost convocată anume pentru a fi numit deja un prim-ministru. Menţionăm că propunerea înaintată luni de Partidului Democrat din Moldova (PD) la funcţia de premier a oligarhului Vlad Plahotniuc, a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti în cadrul unei întâlniri a acestuia cu câţiva membri ai formaţiunii.

Ulterior, liderul PD Marian Lupu a lansat un mesaj dur la adresa şefului statului, menţionând că dacă se dovedeşte că se află în captivitate ar putea fi demis. Mai mult decât atât, şi administraţia Preşedinţiei a confirmat că PD a încercat să facă presiuni asupra preşedintelui pentru a accepta candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier.

Mai mult, la întâlnirea de joi dintre Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti şi ambasadorii UE la Chişinău, şeful statului a anunţat public că, pe lângă presiunile exercitate asupra sa, au fost făcute presiuni şi asupra familiei, din cauză că a refuzat să-l numească premier pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc.