Erdogan cel flexibil / Fatalitate? Turcia gravitează din nou către legături strânse cu Israelul

Israelul a încheiat un acord cu Turcia pentru normalizarea relaţiilor, susţin surse diplomatice. O reluare a reprezentării prin ambasade – suspendată dupa un raid maritim israelian fatal în 2010 – este luată în considerare.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan. (Captură Foto)

Un oficial israelian a declarat, joi, că a fost încheiat un acord preliminar ce prevede refacerea deplină a legăturilor diplomatice.

Ca parte a acestui acord, Israelul va crea un fond de compensare pentru uciderea a 10 cetăţeni turci de către soldaţii Marinei israeliene care au năvălit la bordul unei ambarcaţiuni umanitare pro-palestiniene – Mavi Marmara – în 2010. Echipajul de la bordul ambarcaţiunii a urmărit să spargă o blocadă impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza şi să ajungă în enclava palestiniană asediată cu diverse ajutoare umanitare.

Acordul va include şi promisiunea Turciei de a-l împiedica pe Saleh Aruri, un agent de vârf al Hamas, să pătrundă pe teritoriul său, conform Deutsche Welle.

La negocierea acordului, Israelul a fost reprezentat de şeful Mosadului, Yossi Cohen, şi de Joseph Ciechanover, un oficial din biroul premierului Netanyahu care este însărcinat cu problema reconcilierii cu Turcia. La rândul său, Ankara a fost reprezentată de Feridun Sinirlioglu, subsecretar în cadrul Ministerului turc de Externe.

Două surse familiare cu negocierile au confirmat detaliile.

Acordul complet şi semnat este aşteptat în zilele următoare, a declarat una dintre surse pentru agenţia de ştiri AFP.

Ajutor din partea unui prieten mutual

Relaţiile dintre Turcia şi Israel – ambele fiind aliaţi cheie ai SUA în regiune – s-au deteriorat în urma raidului din 2010 asupra navei Mavi Marmara, iar de atunci Washingtonul a încercat să ajute cele două state să îşi rezolve neînţelegerile.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat luni că reluarea legăturilor cu Israelul este probabilă, susţinând că îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări ar reprezenta un beneficiu pentru întreaga regiune.

Conform lui Erdogan, pentru ca o normalizare a relaţiilor să fie posibilă, ar fi necesar să se ajungă la un acord asupra compensaţiilor pentru raidul din 2010, precum şi un acord asupra ridicării embargoului asupra Fâşiei Gaza.

“Sunt atâtea lucruri pe care noi, Israelul, Palestina şi regiunea le-am putea câştiga în urma unui astfel de proces de normalizare. Regiunea are nevoie de acest lucru”, a susţinut Erdogan.

Ştirile despre acord au ieşit la iveală la câteva ore după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a semnat un important acord pentru gaz natural cu un consorţiu care include şi compania americană Noble Energy, ce urmăreşte să acceseze depozitele aflate sub Marea Mediterană.