Petiţiile cetăţenilor R. Moldova care vor aduna 10 mii de semnături vor fi dezbătute în Parlament
alte articole
Iniţiativa care va aduna 10 000 de semnături pe parcursul a 60 de zile de la înregistrare va fi dezbătută în plenul Parlamentului. Un proiect de lege de modificare a Regulamentului Legislativului înaintat de deputaţii PAS, Radu Marian şi Dan Perciun, a fost votat joi, 13 februarie, în prima lectură.
În alocuţiunea de prezentare a proiectului de lege, deputatul Radu Marian a menţionat că potrivit amendamentelor propuse, vocea oamenilor va fi mai auzită în Parlament, iar iniţiativele şi subiectele care îi interesează vor avea acces direct în acest for.
„Lansăm în premieră pentru Republica Moldova un mecanism de petiţionare colectivă prin care oamenii se vor putea mobiliza pentru a înainta un subiect pe ordinea de zi a Parlamentului”, a adăugat acesta.
Mecanismul de petiţionare presupune semnarea în format fizic pe hârtie, dar şi online pe un website special, care va fi elaborat de Parlament. Semnătura se va considera valabilă dacă aceasta va conţine numele, prenumele, codul personal şi domiciliul semnatarului.
Fiecare iniţiativă va avea 60 de zile la dispoziţie pentru a acumula 10.000 de semnături. Când pragul va fi atins, iniţiativa va fi supusă audierilor publice de către comisia de profil, apoi urmând procedura parlamentară, va putea fi înaintată Biroului Permanent al Parlamentului pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a Plenului.
Dacă va fi votată şi în a doua lectură, legea va permite cetăţenilor să adreseze Parlamentului petiţii colective, ceea ce va responsabiliza forul legislativ pentru o cauză comună.