Expertă în comunicare: Politicienii se folosesc de cetăţeni. Oamenii înţeleg, nu sunt proşti dar fac proiecţii salvatoare şi îl votează pe "Făt-Frumos pe cal alb"

Oaana Marinescu (Facebook Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului)
Liliana Alexe
23.07.2025

„S-a scris mult despre sondajul privind nostalgia faţă de comunism, comandat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi realizat de INSCOP Research, iar explicaţiile pentru nostalgia faţă de comunism sunt multiple şi se referă atât la trecut cât şi la prezent”, a afirmat, miercuri, pe Facebook, Oana Marinescu, expertă în comunicare strategică pentru mediul politic, diplomatic şi instituţional la nivel înalt.

Potrivit fostei purtătoare de cuvând a Guvernului, suntem o societate profund confuză în care politicienii se folosesc de cetăţeni dar "ei nu sunt proşti, înţeleg şi nu ştiu cum să se apere, apoi fac proiecţii salvatoare". Visează la un trecut idilic şi îl votează pe "Făt-Frumos pe cal alb". La asta se adaugă lipsa de educaţie cu privire la comunism dar şi lipsa de educaţie şi cultură democratică.

Redăm în continuare postarea Oanei Marinescu

Diversitatea punctelor de vedere exprimate şi ieri, la evenimentul de lansare arată complexitatea problemei şi, implicit, a unghiurilor din care ar trebui să fie abordată de statul român, dacă acesta se hotărăşte totuşi să facă ceva pentru a consolida democraţia liberală, şi de societatea în ansamblul său.

Ce mi se pare relevant de adăugat la discuţie:

1. Perenitatea frame-urilor/temelor setate de propagandă comunistă, atât în mintea oamenilor formaţi în comunism, cât şi în mintea celor pe care aceştia i-au format la rândul lor, după 89, atât ca părinţi şi bunici, cât şi ca profesori şi educatori, precum şi ca politicieni şi lideri de opinie. Dacă vă uitaţi atât în sondaj, cât şi în toate discursurile nostalgice, naţionaliste, anti-occidentale există adesea nişte teme comune. Multe coboară în propaganda comunistă, unde se întâlnesc cu protocronismul şi dacopatia şi le recuperează în spaţiul public actual.

Cred că acele teme au devenit cadre de referinţă pentru români înainte de 89, mai ales pentru cei care nu aveau un simt critic şi o expunere la mijloace ilicite de informare, precum Europa Liberă. Multe şi-au păstrat validitatea şi după 89, inclusiv pentru că nu a fost o abordare sistematică de dezvrăjire / inactivare a propagandei comuniste, concomitent cu un proces al crimelor comunismului şi de înţelegere cu privire la ce a însemnat totalitarismul pentru România. Apoi au fost preluate de alţii, care nu au fost neapărat expuşi la propaganda comunistă, şi aşa şi-au consolidat puterea.

Populismul post-decembrist s-a hrănit copios din aceste teme / frame-uri. Cred că de-asta a şi fost atât de eficient.

Propaganda rusă nu a făcut decât să resusciteze aceste teme. Easy job, într-o societate care a ascuns sub preş Răul din totalitarism şi a devenit astfel complice la perpetuarea unei memorii false cu privire la comunism.

2. Riscul ca politicienii din partidele mainstream să interpreteze acest sondaj ca pe o invitaţie de a ocupa cu mesaje politic culoarul nostalgic este extrem de mare. Pentru că majorităţii politicienilor noştri le este cel mai simplu să facă asta. E în natura lor. La fel cum e în natura lor să facă statul român să se comporte exact ca în comunism: ignorând nevoile oamenilor şi reprimându-le acestora libertăţile, în timp ce ei îşi consolidează puterea de grup.

3. Nu aş citi datele din acest sondaj ca pe o opţiune a românilor de a se întoarce în comunism. Dacă îi trezeşti un pic cu ce vor pierde dacă ies din UE, ca să redevină ţară comunistă multilateral dezvoltată, sub pulpana Rusiei, am încredere că mulţi se vor repoziţiona.

Cred că mai degrabă suntem o societate profund confuză.

Pe de o parte avem un amestec de frustrare, furie şi resentimente. Unele dintre aceste emoţii sunt absolut justificate de comportamentul ciocoilor de rit nou, de incapacitatea statului de a livra servicii sociale la standarde ok, de refuzul politicienilor de a colabora cu societatea şi de a lucra cu respect faţă de oameni. Politicienii se folosesc de cetăţeni. Iar oamenii nu sunt proşti şi înţeleg, dar se simt slabi şi nu ştiu cum să se apere. Atunci fac proiecţii salvatoare. Şi visează la un trecut idilic şi îl votează pe "Făt-Frumos pe cal alb", powered by Russia.

La asta se adaugă nu doar lipsa de educaţie cu privire la comunism şi de procesare a traumelor provocate de totalitarism, la nivel social şi individual, ci şi lipsa de educaţie şi cultură democratică. Din nou, politicienii nu au vrut asta, pentru că o societate cu cultură democratică limitează în mod organic puterea discreţionară a politicienilor şi reduce tendinţa acestora de a se organiza tribal.

Dacă am avea cultură democratică, am procesa altfel incertitudinea tipică libertăţii, am înţelege că stă în puterea noastră să ne construim reţele de sprijin, să intrăm în comunităţi, să ne implicăm. Şi că statul nu ne mai face nimic dacă facem aşa ceva. Astfel de lucruri erau interzise în comunism şi ne-ar fi dus direct la închisoare.

Desigur şi decalajele majore pe parte de sărăcie şi oportunităţi, între rural şi urbanul mic, pe de o parte, şi urbanul mare, precum şi între corupţi / clienţii puterii şi oamenii obişnuiţi, care trăiesc din muncă, au contribuţia lor la nivelul de confuzie în care este societatea noastră.

Problema este că, în absenţa unei clarităţi pe parte de valori (liberale vs autoritariste); politici publice; contract onest între societate şi stat; coeziune economică; incluziune şi politici de susţinere pentru categoriile defavorizate, precum şi în absenţa leadershipului politic, România se scufundă în ape tulburi, iar marele câştigător este... Rusia. Pentru că, să nu uităm ne aflăm în plin război hibrid, iar la graniţă este un război real, care ţinteşte refacerea sferelor de influenţă anterioare ale Moscovei.

Reamintim că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a anunţat, luni, rezultatele unui sondaj de opinie naţional, realizat de INSCOP Research (la comanda IICCMER), privind nivelul de nostalgie faţă de comunism, prezent în societatea românească.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor