Şeful IICCMER cere adoptarea de urgenţă a unei legi care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist şi cultul persoanelor care l-au susţinut

Şeful Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), Daniel Şandru, le-a cerut oficial partidelor politice aflate la Guvernare să adopte de urgenţă un proiect de lege care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist, propaganda în favoarea acestuia şi omagierea persoanelor care l-au susţinut.
În contextul în care un studiu INSCOP realizat la comanda IICCMER arată că 55,8% dintre români consideră că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România iar 66,2% cred că Nicolae Ceauşescu a fost un lider bun pentru ţara noastră, Daniel Şandru a adresat o scrisoare deschisă reprezentanţilor partidelor politice care formează Coaliţia de Guvernare cerându-le acestora măsuri legislative ferme.
Redăm scrisoarea deschisă
Scrisoare publică adresată reprezentanţilor partidelor politice care formează Coaliţia de Guvernare
Subiect: Solicitare pentru adoptarea de urgenţă a unei iniţiative legislative care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist şi cultul persoanelor care l-au susţinut.
În contextul recentului eveniment care a avut loc la Palatul Victoria, marţi 22.07.2025, unde Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezentat rezultatele sondajului privind nostalgia pentru comunism şi având în vedere dezbaterile şi analizele precedente, considerăm imperativă demararea unor măsuri legislative ferme pentru a contracara această tendinţă periculoasă.
Datele prezentate, precum şi opiniile exprimate de specialişti, evidenţiază clar necesitatea adoptării urgente a unei legi care să interzică simbolurile regimului totalitar comunist şi cultul persoanelor care l-au susţinut. Istoria nu se repetă identic, dar se poate reactiva şi poate fi manipulată, mai ales într-un prezent vulnerabil. Într-o societate democratică, memoria nu este doar o datorie, ci un instrument esenţial al consolidării valorilor democratice şi al prevenirii reapariţiei extremismelor.
Este extrem de important să înţelegem că, în condiţiile în care extremismul şi rescrierea falsă a trecutului devin tot mai frecvente, lipsa unei astfel de legislaţii poate duce la reactivarea simbolurilor şi ideologiilor totalitare, cu consecinţe greu de controlat asupra stabilităţii sociale şi a coeziunii naţionale. Pentru a preveni această situaţie, este obligatoriu ca Parlamentul să adopte legea fără întârziere, oferindu-ne un cadru clar pentru respingerea oficială a oricărei forme de glorificare a regimului comunist.
Considerăm memoria drept o formă de justiţie şi atunci angajamentul nostru în apărarea acestei memorii devine, inevitabil, un act de responsabilitate morală. Într-o perioadă în care valorile fundamentale ale democraţiei sunt tot mai des puse la încercare de un val de extremism şi de rescriere periculoasă a trecutului, adoptarea unei astfel de legi devine nu doar o necesitate, ci o prioritate urgentă.
Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că amânarea acestei decizii poate avea consecinţe grave pentru societatea noastră, inclusiv riscul de a legitima, chiar şi involuntar, idei totalitare şi de a submina eforturile de consolidare a culturii democratice autentice. Este momentul să acţionăm cu responsabilitate şi curaj pentru a proteja valorile fundamentale ale naţiunii noastre. În acelaşi timp, aceste valori ne cer să respectăm memoria tuturor victimelor regimurilor autoritariste din istoria României. Demersul nostru nu se doreşte unul care să trivializeze şi să compare suferinţa victimelor Holocaustului cu cele ale regimului comunist, folosind un discurs din sfera ,,martirologiei competitive’’, aşa cum a fost ea definită de profesorul Michael Shafir. Ceea ce ne dorim este să oprim propagarea în spaţiul public a simbolurilor legitimatoare pentru un regim care a produs suferinţă şi a distorsionat înţelegerea adevărului, cu consecinţe până astăzi.
Prin urmare, solicităm respectuos tuturor reprezentanţilor partidelor politice care formează Coaliţia de Guvernare să iniţieze, cu responsabilitate şi celeritate, diligenţele necesare pentru ca Parlamentul României să adopte fără întârziere această lege esenţială pentru viitorul democraţiei noastre.
Ne angajăm să punem la dispoziţie expertiza specialiştilor IICCMER în acest demers.
Este momentul ca, împreună, să reafirmăm angajamentul nostru faţă de valorile democratice, respectul pentru istorie şi responsabilitatea faţă de viitorul ţării.
Cu stimă,
Prof.univ.dr. Florin-Daniel Şandru
Preşedinte executiv al IICCMER