Şase posturi TV din R.Moldova s-au ales cu amenzi pentru încălcări în perioada electorală. 10TV a luat AUR-ul

32 mii lei, atât constituie amenda primită de postul 10TV pentru încălcări în campania electorală după ce a abordat preponderent negativ concurenţii electorali, cu excepţia AUR.
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA)
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) (unimedia.info)

Consiliul Audiovizualului (CA) de la Chişinău a sancţionat şase posturi de televiziune cu avertizări şi amenzi între 5.000 şi 12.000 de lei pentru încălcări ale legislaţiei comise în perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Mai mult decât atât, trei televiziuni în cazul cărora au fost identificate abateri nu au fost amendate în urma examinării celui de-al doilea raport de monitorizare cu privire la comportamentul furnizorilor de servicii media pentru perioada 26 iunie – 11 iulie.

Potrivit portalului MEDIA AZI, raportul CA a stabilit că posturile de televiziune Primul în Moldova şi NTV Moldova au prezentat concurenţii electorali în general neutru şi pozitiv, cu excepţia Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) pe care l-au reflectat accentuat negativ.

TV8 a reflectat neutru şi pozitiv toţi concurenţii electorali, cu excepţia Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) care a fost mediatizat cu o conotaţie uşor negativă. TV6 a oferit spaţiu de emisie neutru şi negativ tuturor candidaţilor cu excepţia Partidului Politic Şor (PPŞ), care a fost reflectat pozitiv.

De asemenea, postul de televiziune Jurnal TV a informat neutru, pozitiv sau negativ despre candidaţi, cu excepţia Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care a fost reflectat accentuat negativ. Pro TV Chişinău i-a reflectat neutru cu excepţia BECS, a Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi PPŞ, care au avut o conotaţie negativă şi neutră.

BTV a reflectat echilibrat candidaţii, dar a încălcat legislaţia prin difuzarea unei ştiri cu tentă electorală în ziua scrutinului. 10TV a abordat preponderent negativ concurenţii electorali, cu excepţia AUR, care a beneficiat de reflectare neutră şi pozitivă, scrie sursa citată.

„Cu excepţia posturilor de televiziune Moldova 1, TVR Moldova, Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, BTV şi RTR Moldova şi a postului de radio Radio Moldova, la celelalte posturi supuse monitorizării au fost înregistrate cazuri în care se observă tendenţiozitate şi lipsă de imparţialitate în raport cu unii concurenţi electorali, fiind defavorizaţi de un număr relativ mare de subiecte cu tonalitate negativă sau pozitivă”, a menţionat membra CA Lidia Viziru în cadrul şedinţei din 15 iulie.

Posturile de televiziune Pro TV Chişinău, Jurnal TV şi TV8 nu ar trebui, în opinia preşedintei CA, Ala Ursu-Antoci, sancţionate, întrucât, în cadrul examinării primului raport de monitorizare al CA, unele posturi nu au fost sancţionate pentru încălcări similare. Aceasta consideră că ar trebui pedepsite acele posturi TV care au încălcat în mod repetat prevederile legislaţiei.

„Nu cred că acest dezechilibru este atât de grav ca ei să fie sancţionaţi. Vizavi de ceilalţi furnizori de servicii media, care nu s-au învăţat minte după primul raport de monitorizare, eu am să optez pentru sancţiune dură şi maximă”, a punctat Ala Ursu-Antoci.

În acelaşi context, membrul CA Corneliu Mihalache a menţionat că echilibrul ar trebui să fie respectat în primul rând de televiziunile publice, iar televiziunile private ar trebui să beneficieze de un grad mai mare de libertate de exprimare.

La rândul său, Larisa Manole, o altă membră CA, a ţinut să specifice că un rol decisiv pentru conţinutul difuzat de furnizori îl poartă şi jurnaliştii care ar putea să refuze să realizeze anumite materiale cu care nu sunt de acord.

În urma examinării raportului de monitorizare, membrii CA au sancţionat postul de televiziune TV6 cu 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor din condiţiile la licenţa de emisie. Cu amenzi a câte 10.000 de lei s-au ales şi NTV Moldova şi Primul în Moldova. Şi BTV a fost sancţionat cu 5.000 de lei pentru aceeaşi încălcare. Publika TV a fost avertizat pentru că nu a asigurat interpretarea mesajelor difuzate în limbajul mimico-gestual.

Potrivit MEDIA AZI, cu cele mai multe sancţiuni s-a ales postul de televiziune 10TV - 32.000 de lei în total, fiind vorba de două amenzi a câte 5.000 de lei, o amendă de 10.000 de lei şi alta de 12.000 de lei pentru mai multe încălcări: necomunicarea sancţiunii precedente, încălcarea repetată a cerinţelor privind informarea corectă a evenimentelor, lipsa interpretării traducerii mesajelor în limbajul mimico-gestual şi încălcarea prevederilor din condiţiile la licenţa de emisie.

Pe de altă parte, propunerile de a sancţiona Pro TV Chişinău, Jurnal TV şi TV8 cu 5.000 de lei nu au întrunit numărul necesar de voturi - doi membri au votat pentru aplicarea sancţiunii, iar cinci s-au exprimat împotrivă.

Primul raport de monitorizare a CA s-a ales cu sancţionarea unui singur post de televiziune - 10TV. Mai mulţi observatori atât din Republica Moldova, cât şi din afara ţării au criticat prestaţia CA în perioada electorală, menţionând că nu a fost eficient şi nu a aplicat rapid sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe