Nicolae Osmochescu: Magistraţilor le e frică să ia o decizie responsabilă în cazul majorării numărului secţiilor de votare în străinătate

Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu consideră că tărăgănarea de către Curtea de Apel Chişinău a contestaţiilor privind numărul secţiilor de votare în diaspora este absolut nejustificată iar magistraţii se feresc, le e frică să ia o decizie responsabilă.

„Se găsesc nişte motive absolut neserioase. De ce? Pentru că toţi judecătorii, în opinia mea, se tem să ia o decizie corectă – să spună clar şi pe înţelesul tuturor: Comisia Electorală Centrală nu a ţinut cont de Ministerul Afacerilor Externe şi de Guvernul R. Moldova, care sunt organe executive şi răspund, în cazul dat, de tot ce se întâmplă în ţară şi peste hotare”, a declarat expertul pentru presa de la Chişinău.

Acesta nu exclude şi implicarea factorului politic în amânarea clarificării acestei dispute. Mai mult, există riscul ca apoi să nu poată fi deschis un număr suplimentar de secţii de votare, dacă magistraţii vor adopta o decizie prea târziu, întrucât este nevoie de respectarea unor proceduri care durează.

Mai mulţi concurenţi electorali au cerut instanţei mărirea numărului de secţii peste hotare după ce instituţia electorală a aprobat deschiderea a doar 146 de secţii de votare din cele peste 190 solicitate. Examinarea cauzei la Curtea de Apel Chişinău a intrat în a cincea zi, marţi, când judecătorii au acceptat să fie sesizată Curtea Constituţională, la cererea Platformei DA.

Curtea Constituţională a decis marţi seara, că sesizarea Platformei DA nu întruneşte condiţiile de admisibilitate şi nu va da vreo interpretare Codului Electoral în această chestiune. Astfel, Curtea de Apel Chişinău va continua examinarea procesului intentat de mai mulţi concurenţi electorali Comisiei Electorale Centrale.