"Ştergerea urmelor?" Curtea de Conturi a R. Moldova ar fi fost supusă unui atac cibernetic

Sunt aşteptate "probleme IT" la majoritatea instituţiilor publice, afirmă Vitalie Călugăreanu.
Marian Lupu, preşedinte al Curţii de Conturi din Republica Moldova
Marian Lupu, preşedinte al Curţii de Conturi din Republica Moldova (parlament.md)

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a anunţat, joi, că a fost supusă unui atac cibernetic iar pagina sa de internet a fost scoasă din uz, fiind distruse toate bazele de date publice.

Instituţia susţine într-o declaraţie că este pentru prima oară când se confruntă cu o asemenea situaţie. Distrugerea paginii de internet a avut loc „în contextul unor audituri de rezonanţă şi cu impact în societate”.

Curtea de Conturi, condusă de fostul spicher democrat Marian Lupu, care verifică modul cum sunt cheltuiţi banii publici de către instituţiile statului mai notează că investigaţiile de rigoare vor identifica dacă atacul a fost „organizat de hackeri arbitrar, în scopuri de şantajare, sau este vorba de o comandă planificată pentru a crea impedimente în raportarea şi mediatizarea rezultatelor auditurilor de rezonanţă”.

„Azi au picat serverele serviciului vamal şi sunt probleme pe segmentul IT la Curtea de Conturi.... Aşteptăm să fim anunţaţi despre probleme IT la CNPF, CNA, FISC, ASC, ANRE, CNAM, etc. Aşa-i când nu ştii să lucrezi cu mănuşi... Laşi 'urme'”, a menţionat în context jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

Toate punctele vamale au fost blocate joi dimineaţă timp de o oră şi jumătate din cauza unei defecţiuni tehnice a serverelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe