OMS schimbă placa, susţine că virusul ar fi putut avea originea în laboratorul din Wuhan
alte articole
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, joi, că este „prematur” să excludă posibilitatea ca virusul Wuhan să fi apărut dintr-un laborator din Wuhan, China, fără suficiente dovezi.
Adjectivul "prematur" este, în contextul dat, cel puţin bizar, având în vedere un raport al OMS din martie, care susţinea că ipoteza apariţiei virusului ca urmare a scurgerilor din laborator este „extrem de puţin probabilă”.
Acum, Tedros şi-a schimbat părerea, spunând că, pe baza experienţei sale ca tehnician de laborator şi imunolog, „se întâmplă accidente de laborator”. „Am lucrat în laborator şi se întâmplă accidente în laborator”, a spus Tedros reporterilor. „Este un lucru obişnuit”.
Cu câteva luni în urmă, mass media mainstream şi chiar verificatorii de conţinut angajaţi de reţelele sociale americane, care cenzurau orice ştiri legate de teoria că virusul Wuhan s-ar fi scurs din laborator, şi-au schimbat brusc poziţia, fără explicaţii, începând să dea credit ipotezei că virusul este creat de om.
Institutul de Virusologie Wuhan, unde aveau loc cercetări pentru a produce coronavirusuri de liliac mai letale şi mai transmisibile la om, este în centrul unei controverse legate de programele sale, finanţate parţial de armata chineză, parţial de fonduri federale americane.
O fişă informativă din ianuarie a Departamentului de Stat american, la sfârşitul administraţiei Trump, a menţionat existenţa unor cazuri de îmbolnăvire, suficient de grave pentru a necesita spitalizare, a mai multor cercetători de la Institutul de Virologie Wuhan. Nota sublinia că SUA au „motive să creadă” că mai mulţi cercetători WIV s-au îmbolnăvit de simptome compatibile atât cu COVID-19, cât şi cu boli sezoniere comune, în toamna anului 2019.
Departamentul a mai afirmat că laboratorul a efectuat experimente militare secrete pe animale cel puţin din 2017 şi că are o istorie de programe de tip "câştig de funcţie" - un eufemism pentru cercetările care trasformau virusurile în organisme super agresive şi un pericol pentru oameni.
Citiți și O nouă carte confirmă că SUA finanţa cercetări pe coronavirusuri în Institutul de Virologie Wuhan
Joe Biden - care a blocat o anchetă a Departamentului de Stat ce încerca să stabilească originea virusului ce a prăbuşit economia americană şi a ucis peste 4 milioane de persoane în toată lumea - a ordonat comunităţii de informaţii să producă în decurs de 90 de zile un raport despre originile virusului, spunând că agenţiile de informaţii analizează diferite teorii, inclusiv posibilitatea unui accident de laborator în China.
„Verificarea a ceea ce s-a întâmplat, în special în laboratoarele noastre, este importantă” pentru a determina dacă virusul a apărut din Institutul de Virologie Wuhan, a spus Tedros.
„Avem nevoie de informaţii, informaţii directe despre situaţia acestui laborator înainte şi la începutul pandemiei”, a declarat şeful OMS, adăugând că este esenţial ca Beijingul să coopereze în această privinţă.
La începutul focarului de virus Wuhan, Tedros a ajutat la răspândirea bolii şi transformarea epidemiei într-o pandemie, repetând informaţiile false transmise conştient de Partidul Comunist Chinez, care afirma că virusul nu se transmite de la om la om şi cerând menţinerea fluxului de călători chinezi în Occident.
"Dacă obţinem informaţii complete, putem exclude asta", a spus el, referindu-se la ipoteza scurgerilor de laborator. „În orice focar, te duci şi înţelegi originile. Trebuie să ştim ce s-a întâmplat pentru a-l preveni pe următorul.”
Tedros a declarat că OMS solicită regimului chinez să fie mai transparent, pe măsură ce oamenii de ştiinţă cercetează originile virusului.
Agenţia ONU „solicită de fapt Chinei să fie transparentă, deschisă şi să coopereze, în special în ceea ce priveşte informaţiile, datele primare pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei”, a declarat el reporterilor.
„Cred că datorăm milioanelor care au suferit şi milioanelor care au murit să înţelegem cu adevărat ce s-a întâmplat”, a adăugat Tedros.
Tedros nu este singurul membru marcant al comunităţii internaţionale care îşi schimbă radical şi fără explicaţii poziţia faţă de ipoteza că virusul Wuhan ar proveni din laborator.
Organizaţia PolitiFact, de exemplu, a retras pe tăcute, pe 24 mai, o "verificare" din septembrie 2020 care susţinea că afirmaţia unui virusolog din Hong Kong conform căreia virusul provine dintr-un laborator este inexactă şi o „teorie a conspiraţiei” care a fost demontată.
Celebrul ziar Washington Post şi-a retras şi el pe tăcute afirmaţiile cu privire la teoria scurgerilor de laborator.
Mai bizar, unii reporteri de marcă din mass media americană au declarat că au ignorat teoria scurgerilor de laborator, deoarece republicanii - şi Donald Trump - au fost în mare parte cei care au promovat ideea. Motivaţia ridică semne de întrebare despre probitatea profesională a influencerilor din jurnalismul internaţional.
Facebook a încetat să interzică postările care sugerează că virusul este creat de om.