Procurorii reexaminează schema de import a energiei electrice din Ucraina. Ar fi implicaţi Dodon, Plahotniuc şi Greceanîi

Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc (facebook.com/valeriu munteanu)
Tatiana Chiriac
09.06.2021

Procuratura Generală de la Chişinău a anunţat că verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanţa de refuz în începerea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), se arată într-un comunicat al instituţiei.

Procuratura Generală menţionează că pe acest caz au apărut unele noi circumstanţe relevante şi, momentan, este în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluţii legale pe caz. „Investigaţiile se desfăşoară fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz.”

Cu toate acestea, presa de la Chişinău scrie că, în 2017, un grup de experţi în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică, deconspirate de presă în 2008, pe când Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi deţineau funcţiile de ministru al Economiei şi, respectiv, premier.

Serviciul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a prezentat informaţii conform cărora jumătate din bani au ajuns şi la Vlad Plahotniuc, a declarat, pentru anticorupţie.md, expertul Sergiu Tofilat.

Experţi în energetică de la Chişinău au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experţi în 2017, procurorii au deschis o cauză penală, însă, la puţin timp, au anunţat că încetează investigaţiile pe acest caz din lipsă de probe.

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, prezentând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor