Guvernul Ponta sesizează DNA în cazul Transalpina. Orban şi Vosganian ar fi produs o gaură de peste 400 de milioane

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta a sesizat marţi DNA în cazul Transalpina (DN 67C Bengeşti-Sebeş) ca urmare a mai multor nereguli descoperite de corpul de control al primului ministru.

Inspectorii premierului Ponta au găsit şi vinovaţii prejudiului de peste 400 de milioane de lei descoperit - fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban şi fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian. Cei doi au iniţiat proiectul de refacere a Transalpinei şi au stabilit modalitatea de finanţare pentru plata lucrărilor.

Beneficiara contractului de modernizare a Transalpina a fost firma Romstrade, condusă de controversatul om de afaceri Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fapte de corupţie legate de acest contract.

Potrivit Hotnews.ro, Ludovic Orban este acuzat că a ales soluţia credit furnizor (lucrarea efectuată de firma Romstrade pe baza unui împrumut luat de companie de la o bancă, ce urma să fie rambursat ulterior de CNADNR), ceea ce ar fi dus la apariţia unor costuri suplimentare de finanţare. Costurile suplimentare s-ar ridica la peste 388 milioane de lei, sume plătite prin bilete la ordin de către CNADNR în perioada 2008 - 2012.

Corpul de control al premierului a arătat că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre ce viza finanţarea de la bugetul de stat a proiectului.

Varujan Vosganian a semnat acestă hotărârea în calitate de ministru al Economiei, deşi nu avea nici avizul Ministerului Economiei şi nici pe cel al Ministerului Finanţelor. Hotărârea a fost contrasemnată ilegal şi de Septimiu Buzaşu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor la momentul respectiv.

După ce a fost aprobată, CNADNR a mai achitat suma de 49,9 milioane lei, care intră tot în categoria pagubă la bugetul de stat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne