Pavel Filip: Guvernarea încearcă să redea încrederea moldovenilor în UE

Drumul european rămâne proiectul de interes naţional al Guvernului de la Chişinău, însă partenerii de dezvoltare au amintit autorităţilor că parcursul european al R. Moldova trebuie să devină palpabil pentru toţi cetăţenii ţării.
Intrevederea partenerilor de dezvoltare a RM cu Pavel Filip şi cabinetul de miniştri de la Chişinău. 15.02.2017
Intrevederea partenerilor de dezvoltare a RM cu Pavel Filip şi cabinetul de miniştri de la Chişinău. 15.02.2017 (gov.md)

În cadrul unei întrevederi cu ambasadorii ţărilor-partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova: statele-membre ale UE, SUA, Turcia şi Elveţia, la care au participat şi membrii cabinetului de miniştri de la Chişinău, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că guvernarea va face tot posibilul pentru a reda încrederea moldovenilor în parcursul european şi în UE.

În acelaşi context, Pavel Filip a menţionat principalele realizări ale anului 2016, între care, încheierea unui nou Acord cu FMI, alături de deblocarea ajutorului din partea UE şi a altor parteneri bilaterali, precum România, adoptarea pachetului de legi reformatoare, care a permis consolidarea transparenţei sectorului financiar-bancar, al justiţiei, reducerea barierelor pentru mediul de afaceri asigurând diplomaţii că Planul Naţional de Acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru 2014-2016 ar fi fost realizat la nivel de peste 87%.

Printre priorităţile agendei de reforme stabilite de Guvernul moldovean, premierul a evidenţiat reforma administraţiei publice, în domeniul sănătăţii, în sistemul de achiziţii publice, a ocupării forţei de muncă şi a sistemului de salarizare în sectorul bugetar.

“Multe dintre reforme sunt nepopuliste, dureroase şi ambiţioase, dar absolut necesare pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. Ne vom ţine de ele, încercând să comunicăm cât mai eficient, atât reformele în sine, cât şi sprijinul UE. Pentru mine e foarte important să facem din nou UE populară în Republica Moldova”, a subliniat premierul.

În acelaşi timp, şeful Executivului a reiterat că drumul european rămâne proiectul R. Moldova, de interes naţional, iar guvernarea va face tot ce îi stă în puteri pentru a întoarce încrederea cetăţenilor în parcursul european şi în UE.

Diplomaţii prezenţi miercuri la întrevedere au încurajat autorităţile să continue eforturile pentru a reda încrederea cetăţenilor în parcursul european al Republicii Moldova, pentru ca acesta să devină palpabil pentru toţi cetăţenii ţării. Ambasadorii şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine Guvernul în implementarea cu succes a reformelor, care au drept scop îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.