Plăci stricate: Dodon cere alegeri anticipate. Candu: R. Moldova are nevoie de stabilitate

Dodon insistă pe modificarea Constituţiei RM, acordarea împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului, sau chiar crearea statului prezidenţial. Candu susţine că iniţiativele şefului statului ar fi inoportune şi inutile.
Andrian Candu, Igor Dodon şi Pavel Filip la Reşedinţa de Stat. 21.02.2017
Andrian Candu, Igor Dodon şi Pavel Filip la Reşedinţa de Stat. 21.02.2017 (facebooc.com/profil Dodon Igor)

În rezultatul primei întrevederi în format trilateral desfăşurate la Reşedinţa de Stat şeful statului, premierul şi preşedintele R. Moldova nu au ajuns la o înţelegere comună pe marginea mai multor probleme de interes public. Cei trei oficiali Dodon, Candu şi Filip au discutat despre modificarea Constituţiei, soluţionarea problemei transnistrene, a modalităţii recuperării “miliardului furat”, reforma sistemului de pensii, deschiderii oficiului NATO la Chişinău, dar şi despre oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.

În cadrul briefing-ului de presă susţinut în comun, reprezentanţii puterii au anunţat potrivit privesc.eu, că au ajuns la o poziţie comună doar în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, iar în privinţa celorlalte subiecte abordate nimeni nu a dorit să cedeze.

Dodon vrea. Cât mai mult

Igor Dodon a reiterat poziţia şi dorinţa sa de anulare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi semnare a Memorandumului cu Uniunea Euroasiatică, de modificare a Constituţiei pentru ca şeful statului să aibă drepturi suplimentare de dizolvare a Legislativului şi organizare a alegerilor parlamentare anticipate, de anulare a Legii privind restituirea “miliardului furat” de către cetăţeni şi de refuz în deschiderea oficiului NATO la Chişinău, asigurându-i pe cetăţeni şi promiţându-le că va face tot posibilul ca problemele care îi deranjează să fie rezolvate.

Am adus la cunoştinţă preşedintelui Parlamentului şi premierului că, dacă cetăţenii vor cere un referendum privind denunţarea Acordului de Asociere cu UE, atunci voi susţine această iniţiativă. De asemenea, am adus la cunoştinţă că pe 4-5 aprilie curent voi semna un Acord de colaborare cu Uniunea Euroasiatică.

„Eu pledez pentru alegeri anticipate, aşa cum doreşte majoritatea cetăţenilor. Vom veni în Parlament cu două propuneri privind modificarea Constituţiei. Una prevede atribuirea dreptului ca preşedintele să poată dizolva Parlamentul în alte condiţii decât prevede la moment Legea Supremă, iar a doua - privind crearea statului prezidenţial. Sper că Parlamentul va examina aceste propuneri”, a notat Igor Dodon.

Andrian Candu a ţinut să precizeze că nu a avut mari aşteptări de la întrevederea cu şeful statului, dar a specificat că este un început de comunicare, după care poate se vor găsi şi soluţii. În acelaşi context, Candu a menţionat că majoritatea intenţiilor şefului statului le consideră inoportune.

„Referendumul de modificare a Constituţiei pentru ca preşedintele să aibă mai multe prerogative este inoportun şi inutil. Republica parlamentară este un model potrivit pentru ţara noastră. Am avut deja experienţe deloc bune cu sistemul semi-prezidenţial… Şi alegerile parlamentare anticipate sunt inoportune. R. Moldova are nevoie de stabilitate, de creştere economică, să fie previzibilă pentru partenerii externi şi investitori.”

Prim ministrul Pavel Filip a atenţionat că majoritatea partenerilor externi, dar şi potenţialii investitori sunt îngrijoraţi de declaraţiile preşedintelui Dodon crezând că există un blocaj instituţional între Preşedinţie, Parlament şi Guvern.

“Noi trebuie să găsim soluţii, pentru ca să nu ne încetinim activitatea în vederea realizării reformelor. Noi trebuie să realizăm aceste reforme, fie că ne place sau nu. Solicit preşedintelui Dodon să scoatem în discuţii publice subiecte care unesc societatea. Avem prea multă dezbinare în RM.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe