Matei Dobrovie: Relaţia Dodon-Plahotniuc este un joc de opoziţie falsă, creat artificial

Declaraţiile preşedintelui Dodon în cadrul vizitelor la Moscova şi Bruxelles au fost iresponsabile, dar făcute după un scenariu bine regizat între Dodon şi oligarhul şef Vlad Plahotniuc, care şi-au împărţit foarte bine rolurile, consideră deputatul USR, Matei Dobrovie.
Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Vizitele preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon la Moscova şi la Bruxelles s-au văzut ca fiind pline de o mare doză de iresponsabilitate din partea şefului statului, a menţionat deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor. În opinia acestuia, dl Dodon este tipul demagogului perfect, reuşind să-şi adapteze discursul în funcţie de circumstanţe, astfel că discursul lui de la Bruxelles a fost mult mai blând decât cel pe care l-a avut la Moscova cu Vladimir Putin.

„În aceeaşi zi poate să declare pentru presa rusă că vrea să ducă Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică şi vrea să renunţe la Acordul de Asociere, ca apoi să spună că el susţine integrarea europeană şi parcursul european al R. Moldova şi că tot ce se întâmplă pe această linie este bine şi că el va susţine. Igor Dodon a făcut acelaşi joc şi la Bruxelles”, a declarat Dobrovie în cadrul emisiunii „Adevărul LIVE”, de la adevărul.ro

În opinia deputatului român, Dodon a încercat să acrediteze o idee falsă şi anume că europenizarea şi Acordul de Asociere nu ar fi adus moldovenilor o îmbunătăţire a traiului, lucru total greşit, având în vedere faptul că „Igor Dodon merge pe această retorică că dacă actuala guvernare este coruptă şi îşi spune pro-europeană, automat trebuie să însemne că Uniunea Europeană a eşuat în Republica Moldova, că nu este un model bun, dar iată avem un model mai bun, Igor Dodon propune integrarea într-un spaţiu rusesc, în această Uniune Euroasiatică care deocamdată este doar pe hârtie”.

Este bine cunoscut faptul că în momentul de faţă Igor Dodon nu are atribuţiile necesare pentru a denunţa Acordul cu Uniunea Europeană, iar singurul lucru pe care-l poate face este să aştepte alegerile parlamentare, ca PSRM să ia o majoritate care să-i permită să facă acest lucru, consideră politicianul.

„Trebuie să precizez că ruperea acestui acord cu Uniunea Europeană ar fi un lucru devastator pentru Republica Moldova. UE asigură majoritatea finanţărilor fără de care RM în momentul de faţă ar colapsa efectiv economic, ceea ce ştie foarte bine şi dl Dodon. El încearcă în mod fals să acrediteze această idee că Rusia ar fi o alternativă, deşi ştie că RM nu poate să renunţe la finanţările europene şi totuşi continuă să ducă tot felul de războaie. Ba se războieşte cu limba română, ba cu steagurile de pe clădirea Preşedinţiei, ba cu Istoria Românilor. Aceste false conflicte create sunt un scenariu bine regizat între Dodon şi oligarhul şef Vlad Plahotniuc, care şi-au împărţit foarte bine rolurile”, a punctat Matei Dobrovie.

Mai mult decât atât, deputatul USR mărturiseşte că, în tandemul Dodon-Plahotniuc, dl Dodon vine pe post de sperietoare pro-rusească şi sperie Occidentul, iar dl Plahotniuc trebuie să vină şi să spună că totul este în regulă, că Guvernul se delimitează de Dodon, că parcursul european al RM este apărat. „Este un joc de opoziţie falsă, artificial creat. De fapt ştim că Igor Dodon a fost susţinut de Plahotniuc ca să ajungă preşedinte”, a adăugat membrul Comisiei de Politică Externă.