Expert economic: „Suntem obligaţi de Guvernul Filip să finanţăm separatismul la noi în ţară”

Moldovenii primesc tot mai multe confirmări cu privire la faptul că tarifele la gazele naturale şi energia electrică sunt exagerate, iar o mare parte din banii achitaţi se duc în off-shore-uri.
Sergiu Tofilat, expert economic IPRE (timpul.md)
Maria Maevschi
04.03.2016

Cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi de Guvernul Filip să finanţeze separatismul din Transnistria. Este cunoscut deja faptul că locuitorii regiunii din stânga Nistrului nu achită consumul de gaze naturale exportate de Gazprom, acesta fiind inclus în preţul achitat de locuitorii RM. Aceasta este opinia expertului în energetică de la Institutul de Reforme şi Politici Europene (IPRE), Sergiu Tofilat.

„Gazul în Transnistria, după cum ştim, vine de la compania moldovenească Moldovagaz. Ei niciodată nu au achitat acest gaz. Noi continuăm să livrăm gaz Transnistriei, iar datoria se acumulează la Moldovagaz. Având în vedere faptul că gazul în Transnistria vine pe gratis, acesta practic nu are nicio pondere în structura costului energiei electrice produse de Centrala de la Cuciurgan. Ei au doar costuri de procesare.

Prin procurarea energiei de la centrala din Cuciurgan din Transnistria, consumatorii din Republica Moldova sunt impuşi să achite şi componenta gazului care este inclusă în preţ, însă aceşti bani nu ajung la Moldovagaz ca să fie achitaţi către Gazprom, dar ajung în bugetul transnistrean. Noi suntem obligaţi de Guvernul Filip să finanţăm separatismul la noi în ţară. De fapt această schemă cu Energokapital a apărut în perioada octombrie-decembrie 2014, când domnul Adrian Candu era ministrul Economiei”, a declarat Sergiu Tofilat într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cu toate că prim-ministrul Pavel Filip a declarat zilele trecute că începând cu luna aprilie, moldovenii vor achita pentru energia electrică cu 10% mai puţin decât pe parcursul anului trecut, potrivit expertului economic acesta nu este nicidecum meritul Guvernului. Mai mult decât atât, unica instituţie responsabilă de stabilirea tarifelor este Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Energetică (ANRE), a menţionat Tofilat.

„Guvernul Filip nu are nici o atribuţie, cu faptul că preţul la gaze pe piaţa mondială s-a ieftinit practic de două ori în decurs de un an. Nu are nici o atribuţie Guvernul Filip, cu faptul că în România energia costă 36 de euro mwh, iar în Ucraina a scăzut drastic consumul intern şi ei acum sunt în exces de capacităţi energetice şi ar dori să exporte energie. Acestea nu sunt realizările guvernului Filip. Sunt nişte factori de conjunctură care influenţează direct tariful”, a precizat Expertul IPRE.

Declaraţiile premierului cu privire la micşorarea tarifelor, în opinia economistului, nu este decât „ingerinţa factorilor politici în activitatea de reglementare”. Sergiu Tofilat mai consideră că amestecul Guvernului Filip în activitatea ANRE poate dăuna „foarte grav imaginii Republicii Moldova în faţa partenerilor externi. Mă refer, în primul rând, la FMI şi la comunitatea energetică europeană. Este exact acelaşi lucru cum ar declara premierul sau un alt politician unui judecător ce decizie ar trebui să ia în favoarea unuia sau altuia”.

Analistul român de politici publice în energie şi infrastructură de la Expert Forum, Ana Otilia Nuţu, este de părere că guvernarea aşa-zisă pro-europeană de la Chişinău continuă să se compromită, punând în practică tot felul de scheme de spălare de bani, mărind astfel datoria Moldovei către gigantul rus Gazprom.

„Pe scurt, schema sună aşa: Moldova cumpără energie electrică de la centrala Cuciurgan din Transnistria, printr-un intermediar tip "băiat deştept", Energokapital, la preţuri cu vreo 15-20% mai mari decât preţurile din piaţa din România. Cuciurgan însă, nu-şi plăteşte gazul consumat (vreo 80-90% din costuri), ceea ce se adaugă la datoria Moldovei către Gazprom, adâncind dependenţa de ruşi. Deci moldovenii plătesc bani grei la off-shore-uri ca ţara lor să devină din ce în ce mai captivă ruşilor. Cam atât despre ce înseamnă 'pro-europenii'”, a scris Ana Otilia Nuţu pe contul său de Facebook.

Menţionăm că miercuri, prim-ministrul Pavel Filip a anunţat că începând cu luna aprilie, preţul la energia electrică ar putea scădea cu 10 %.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor