Protest în Parlament: Jurnaliştii cer acces liber la şedinţele Legislativului, nu doar la luarea deciziilor

Un grup de jurnalişti au înaintat Parlamentului Republicii Moldova o petiţie prin care cer acces liber pe toată perioada şedinţelor Legislativului, nu doar la luarea deciziilor.
Protest in Parlament, jurnaliştii cer acces liber la şedinţe (jurnal.md)
Maria Maevschi
03.03.2016

Protest în Parlamentul Republicii Moldova organizat de mai mulţi jurnalişti nemulţumiţi de accesul interzis la şedinţele legislativului. Astfel, într-o discuţie avută cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, jurnaliştii au solicitat accesul liber al operatorilor TV la şedinţele parlamentului.

„Trebuie să ne solidarizăm şi să cerem acest drept. Prin această acţiune este posibil, şi am demonstrat că jurnaliştii încap în Parlament”, a punctat directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„Au fost nenumărate apeluri, însă nu au adus efectul scontat. Chiar dacă au propus pentru toţi cameramanii să aibă acces în Parlament şi să poată filma luarea deciziilor, ei trebuie să filmeze şi cum deputaţii se adună şi vorbesc anumite lucruri, cum se şoşotesc. Suntem revoltaţi că de doi ani conducerea a spus că va rezolva această problemă, dar nu au făcut nimic pentru asta. Ceea ce a propus astăzi Candu reprezintă tergiversarea procesului la nesfârşit”, a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, conform Jurnal.md.

Petiţia înaintată Parlamentului de către grupul de jurnaliştii protestatari a fost semnată de mai mulţi deputaţi ai Partidului Liberal Democrat şi ai Partidului Socialist. Ulterior, Biroul Permanent al Parlamentului a delegat o comisie care urmează să se întâlnească până la 13 martie cu o echipă de jurnalişti pentru a găsi soluţii.

„Se încearcă tergiversarea acestei probleme. Să vedem ce se va întâmpla. Vom merge la aceste întâlniri, dar cred că nu vom ajunge la un consens. Reprezentanţii Parlamentului vor spune că această clădire are un design şi nu poate fi schimbat”, a adăugat Petru Macovei.

Jurnaliştii au insistat să prezinte în cadrul şedinţei de joi a Parlamentului solicitările lor într-un discurs ţinut de un reprezentant al presei în faţa deputaţilor. Andrian Candu a refuzat accesul la tribuna centrală unui reprezentant, cerând invocarea articolului din Regulamentul Parlamentului care să-i permită acest lucru.

„Nu este necesară niciun fel de comisie. Trebuie pus la vot şi modificat Regulamentul Parlamentului şi permis accesul presei la Parlament. Fracţiunea noastră cere ca propunerea de a oferi accesul unui reprezentant al presei la tribuna centrală pentru a face o declaraţie să fie pusă la vot”, a menţionat liderul socialiştilor, Igor Dodon.

Şi liderul liberal, Mihai Ghimpu a fost de părere că ar trebui permis accesul presei în sala de şedinţe, măcar azi.

În replică, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a precizat că „în parlament întotdeauna se pun la vot proiecte. Ce să pui acum la vot? Nu este niciun document. Colegii comuniştii au proiectat sala, colegii PLDM au votat pentru neprezenţa presei. Guvernarea se bazează pe o anumită experienţă. Nu este proiect. Nu vă supăraţi”.

Menţionăm că după reparaţia clădirii Parlamentului, jurnaliştii n-au mai avut acces în sala de şedinţe, fiind plasaţi într-o sala de unde pot urmări şedinţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor