Boţan: „PD îşi concentrează toate pârghiile, pentru a le folosi în caz de anticipate”
alte articole
Potrivit analistului, începând cu anul 2010, instituţiile statului care au fost politizate au nimerit în mâinile Partidului Democrat, iar în cazul unor alegeri anticipate democraţii se vor folosi la maxim de factorul mediatic, financiar şi administrativ pentru a ajunge la putere.
„Partidul Democrat se pregăteşte, probabil, de perturbaţii în societate. De aceea, acum îşi concentrează în propriile mâini toate pârghiile, instituţiile de stat, pentru ca, eventual, dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, să poată folosi la maxim factorul mediatic, financiar şi administrativ. Aceasta face Partidul Democrat şi aceasta a făcut-o, începând cu anul 2010, lucru care le-a reuşit. Instituţiile statului care au fost politizate au nimerit în mâinile Partidului Democrat, care a beneficiat cel mai mult de acest lucru. Acum este evident că Partidul Democrat nu vrea să scape din mâini această pârghie. Şi aceasta este cea mai mare problemă a Republicii Moldova”, a spus Boţan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
În opinia sa, actuala guvernare are o singură şansă de a repara situaţia - declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. „Da, este ultima şansă ca această guvernare să repare situaţia, aducând-o la nivelul când se poate adresa către cetăţeni, spunându-le: Vă invităm la alegeri anticipate, întrucât colapsul a fost îndepărtat, Republica Moldova nu se mai găseşte pe muchie de prăpastie. Acum vă invităm la urnele de vot ca să judecaţi cine trebuie în continuare să dezvolte această ţară’”, a mai spus Boţan.
Analistul consideră că, din moment ce în curând expiră mandatul preşedintelui Nicolae Timofti, deputaţii ar trebui să se gândească serios la posibilitatea organizării alegerilor anticipate. „Nu poate fi ales preşedintele. Şi mai există bunul simţ al deputaţilor, scriu cerere de demisie. De ce nu? Dacă nu sunt capabili, dacă sunt învinuiţi de corupţie politică, dacă sunt numiţi în public trădători de către liderii partidelor care au dreptul să vorbească în numele formaţiunii şi care au obţinut mandatele de la cetăţeni. Care e problema să semneze pe cont propriu cereri de demisie, pentru că nu mai fac faţă cerinţelor?”, a explicat Igor Boţan.
Referitor la noua lege a procuraturii, preşedintele Asociaţiei pentru Democraţie Participativă a afirmat că ”s-a adoptat o lege nouă, o lege bună, dar ştim, din spusele preşedintelui Curţii Constituţionale, că 80% dintre judecători, şi putem extrapola şi asupra procurorilor, trebuie lustraţi, adică trebuie scoşi din sistem, pentru că asupra lor planează suspiciuni de corupţie. Ce se va întâmpla, după adoptarea noii legi? Un corp de procurori, care nu se bucură de încrederea cetăţeanului, va identifica o candidatură şi această candidatură mai departe de cine va fi promovată? Eventual, de un preşedinte care este ales de o majoritate despre care chiar liderii partidelor cele mai importante spun că este o majoritate bazată pe corupţie politică. (..) Reforma justiţiei, care a fost plătită greu de către contribuabilii europeni, are efect zero, atâta timp cât nu are loc lustraţia între judecători şi procurori. Aşa că putem adopta pe bandă rulantă cele mai bune legi, cu recomandările şi cu sugestiile Comisiei de la Veneţia, nimic nu va lucra atâta timp cât corpul de magistraţi şi al procurorilor rămâne corupt.”