Atmosfera unei exoplanete va fi examinată cu o tehnică inovatoare
Atmosfera Tau Boötis b, un "Jupiter fierbinte" şi una dintre cele mai apropiate exoplanete cunoscute, a fost analizată folosind o nouă metodă care permite detectarea directă a fenomenului planetshine*.
Folosind Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European Sudic (ESO), o echipă internaţională i-a stabilit orbita şi masa exactă, precum şi proprietăţile atmosferei sale.
Anterior, atmosferele Jupiterilor fierbinţi puteau fi studiate doar atunci când exoplanetele treceau prin faţa stelei-mamă. Cu toate acestea, pentru că Tau Boötis B nu tranzitează prin faţa soarelui său, astronomii au fost nevoiţi să distingă lumina planetei din lumina strălucitoare a stelelor.
"Datorită observaţiilor de înaltă calitate oferite de VLT şi CRIRES [CRyogenic InfraRed Echelle Spectrometer] am reuşit să studiem spectrul sistemului mult mai detaliat decât era posibil înainte", a declarat autorul principal al studiului, Matteo Brogi, de la Observatorul Leiden din Olanda, într-o declaraţie.
"Doar 0,01 la sută din lumina pe care o vedem vine de la planetă, iar restul de la stea, deci nu a fost ceva uşor."
Astronomii au descoperit ca Tau Boötis b orbitează în jurul soarelui la un unghi de 44 de grade şi are o masă de şase ori mai mare decât a planetei Jupiter din propriul nostru sistem solar.
"Noile observaţii ale VLT rezolvă o problemă veche de 15 ani, şi anume masa Tau Boötis b", a afirmat co-autorul studiului, Ignas Snellen, tot de la Observatorul Leiden.
"Iar noua tehnică înseamnă de asemenea că putem studia acum atmosferele altor exoplanete, care nu trec prin faţa stelelor lor mamă, şi putem măsura masele lor cu o precizie ce era imposibilă înainte. Acesta a fost un mare pas înainte."
Echipa a examinat şi temperatura atmosferei exoplanetei şi a constatat că există posibilitatea să fie mai rece la altitudini mai mari. Această constatare este în contrast cu atmosfera de pe alţi Jupiteri fierbinţi cunoscuţi, care arată o creştere a temperaturii direct proporţional cu altitudinea.
"Acest studiu arată potenţialul enorm al telescoapelor actuale şi viitoare de la sol, cum ar fi E-ELT [European Extremely Large Telescope]", a spus Snellen.
"Poate într-o zi vom putea găsi chiar şi dovezi legate de o activitate biologică pe planete asemănătoare cu Pământul, în acest fel."
* Fenomenul „planetshine” apare atunci când lumina soarelui reflectată de pe o planetă iluminează partea întunecată a unuia dintre sateliţii săi.