Cometa 67P poate adăposti o abundenţă de viaţă extraterestră - Oamenii de ştiinţă

Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko (ESA)
Gina Zaragiu
09.07.2015

Oamenii de ştiinţă afirmă că datele furnizate de sonda Philae care a aterizat pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko sugerează că aceasta ar putea adăposti o abundenţă de viaţă microbiană extraterestră.

Astrobiologul Chandra Wickramasinghe şi Max Wallis de la Universitatea din Cardiff şi-au anunţat teoriile la o reuniune a Royal Astronomical Society din Ţara Galilor, luni.

Potrivit celor doi cercetători, crusta de gheaţă neagră, craterele cu fund plat, şi bolovanii de mari dimensiuni de pe suprafaţa cometei "sunt toate formate dintr-un amestec de gheaţă şi material organic care se consolidează datorită încălzirii solare în timpul orbitării cometei în spaţiu, atunci când microorganismele active pot fi susţinute. "

"Rosetta a demonstrat deja că obiectul cosmic nu trebuie privit ca un organism inactiv congelat, ci ca susţinător al proceselor geologice şi că ar putea fi mai ospitalier pentru microorganisme decât zona noastră arctică şi regiunile antarctice", a afirmat Wallis.

Folosind săruri antigel, anumite tipuri de organisme care trăiesc în condiţii extreme sunt capabile să supravieţuiască la temperaturi extrem de scăzute, cum ar fi cele de pe cometă, au spus cercetătorii.

Cercetătorii au citat ca dovadă suplimentară a vieţii urmele de molecule organice complexe abundente ce au fost, de asemenea, detectate de Philae şi de naveta spaţială Rosetta.

"Ceea ce spunem este că datele provenite din cometa pare să fie fără echivoc, în opinia mea, şi arată microorganismele ca fiind implicate în formarea structurilor de gheaţă, preponderenţa hidrocarburilor aromatice, şi suprafaţa foarte întunecat", a declarat Wickramasinghe.

"Nici un cercetător activ din oricare din echipele ştiinţifice aflate pe Rosetta nu presupune prezenţa microorganismelor care trăiesc sub crusta de suprafaţă a cometei," a relatat The Guardian citându-l pe Uwe Meierhenrich, un co-investigator pe instrumentul COSAC Philae. COSAC este un instrument german instalat pe sonda pentru a "mirosi" atmosfera subţire a cometei 67P.

La 12 noiembrie, sonda Philae a făcut istorie prin aterizarea pe Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko după ce a fost lansată de pe naveta spaţiala Rosetta a Agenţiei Spaţiale Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor