Exclusiv: China avea pacienţi cu COVID-19 cel puţin din septembrie 2019

Spital pentru pacienţii cu COVID19 în Lima,  Peru, 27 februarie 2020.
Spital pentru pacienţii cu COVID19 în Lima, Peru, 27 februarie 2020. (Hung Sung-Jun/Getty Images)

O serie de documente obţinute de Epoch Times arată că pacienţi cu simptome similare celor de COVID-19 au fost spitalizaţi în China cu luni de zile înaintea momentului oficial în care s-a declanşat epidemia în Wuhan.

Noile dovezi pun sub semnul întrebării momentul în care virusul care provoacă COVID-19 a început să se răspândească în Wuhan.

Cel puţin un pacient cu simptome asemănătoare celor de COVID-19 a fost tratat în septembrie 2019, potrivit datelor obţinute de Epoch Times de la o sursă de încredere cu acces la documente guvernamentale. Mai multe zeci au fost spitalizate în luna următoare.

Spitalele din Wuhan au raportat, de asemenea, mai multe decese în octombrie 2019 având ca motiv al decesului "pneumonie severă", infecţii pulmonare şi alte simptome similare pacienţilor cu COVID-19.

Comisia de sănătate a oraşului a anunţat public doar un focar al unei noi forme de pneumonie pe 31 decembrie 2019, după ce postările pe social media ale medicilor denunţători deveniseră virale.

Într-o scrisoare din 19 februarie obţinută de Epoch Times, o comisie naţională de anchetă înfiinţată de guvernul central a declarat că doreşte să investigheze existenţa unor cazuri timpurii. Aceasta a solicitat autorităţilor locale date de la toate instituţiile medicale din Wuhan în perioada 1 octombrie - 10 decembrie 2019, inclusiv informaţii despre pacienţii care au vizitat clinicile din vecinătatea pieţei Huanan, pe care oficialii au identificat-o iniţial ca origine a focarului. Comisia a mai cerut detalii despre cele mai vechi 10 cazuri suspectate la fiecare agenţie medicală de nivel doi sau trei şi decesele datorate pneumoniei cu simptome asemănătoare COVID-19.

În scrisoare se menţiona că nouă spitale, care au primit cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19 din oraş, au fost cheia anchetei.

Epoch Times a obţinut acces la o parte din documentele rezultate în urma anchetei, din 11 spitale.

În ciuda datelor colectate, grupul de lucru pentru controlul focarelor din Wuhan a declarat presei pe 26 februarie că cel mai vechi pacient documentat era un bărbat numit Chen, care s-a îmbolnăvit pe 8 decembrie 2019.

Nu este clar dacă autorităţile au efectuat anchete asupra cazurilor dinainte de februarie.

Pentru unii critici, ancheta a părut destul de restrânsă şi a venit prea târziu. „Pentru că o astfel de boală respiratorie masivă a izbucnit în zonă, de ce nu au cercetat toate celelalte spitale?”, se întreabă Sean Lin, fost director de laborator la Institutul de Cercetare Walter Reed al Armatei, pentru The Epoch Times.

„Acest lucru ar fi trebuit făcut cu mult timp în urmă”, a spus el, etichetând ancheta întârziată ca fiind „ridicolă”.

Pacienţi cu virus suspectaţi

Înregistrările obţinute au arătat nouă decese din cauza unor afecţiuni asemănătoare COVID-19 la trei spitale.

Cinci au fost pacienţi cu pneumonie severă decedaţi între noiembrie şi decembrie 2019 la Spitalul nr.6 din Wuhan, unul dintre spitalele menţionate în scrisoarea de deschidere a anchetei. Spitalul de Medicină Tradiţională Chineză din Wuhan, un spital terţiar, a avut trei decese în octombrie. Spitalul nr.8 din Wuhan a înregistrat un deces.

Pacienţii au murit într-o perioadă de la câteva zile până la aproximativ patru săptămâni de la apariţia primelor simptome.

Xu Zhenqian, de exemplu, a fost internat la Spitalul nr.6 din Wuhan. Bărbatul de 82 de ani a început să prezinte simptome de la 1 octombrie 2019, incluzând crize de tuse fără o cauză aparentă, expectoraţii, semn de infecţie respiratorie, conform fişei clinice a spitalului. Pacientul fusese transferat dintr-o altă unitate cu puţin timp înainte să moară, pe 3 noiembrie.

Alţi trei pacienţi de la acelaşi spital au avut, de asemenea, dificultăţi respiratorii înainte de a muri. Scanările lor CT au arătat pete pe plămâni, care se potrivesc cu leziunile unora dintre pacienţii de COVID-19.

Dosarele au identificat, de asemenea, cel puţin 40 de pacienţi suspectaţi de COVID-19 din opt spitale, cel mai timpuriu fiind Xiao Niangui, în vârstă de 67 de ani, care a început să prezinte simptome pe 25 septembrie 2019 şi a fost internat la Spitalul Puren Jiang'an din Wuhan.

Oraşul Wuhan are 205 unităţi sanitare la nivel de comunitate şi localitate şi 66 de spitale desemnate pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, au declarat oficialii oraşului în martie.

Lipsa de transparenţă a Chinei a fost puternic criticată de liderii internaţionali. Regimul comunist a refuzat în mod constant să permită experţilor din SUA şi celor din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să studieze focarul din Wuhan. Pe 12 februarie, un oficial de la Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat că agenţia încă nu poate accesa „date directe” despre focar şi „continuă să spere că va fi invitată să facă acest lucru”.

Într-un interviu publicat pe 1 mai, un reprezentant al OMS în China a spus, de asemenea, că China i-a exclus pe experţii organizaţiei internaţionale a sănătăţii din comisia chineză care ancheta focarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură