China o arestează pe mama unui virusolog chinez refugiat în SUA, care a îndrăznit să vorbească despre originile virusului Wuhan

Dr. Yan Limeng
Dr. Yan Limeng (The Epoch Times)

Regimul comunist de la Beijing a arestat-o recent pe mama unui virusolog chinez care a acuzat China de acoperire a pandemiei virusului Wuhan.

Dr. Yan Limeng, medic chinez care lucra în Hong Kong şi a decis să se refugieze în SUA, a confirmat arestarea mamei sale pentru The Epoch Times pe 5 octombrie, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Yan, care a fugit din Hong Kong şi a solicitat azil în Statele Unite în aprilie, este co-autoarea unei lucrări care susţine că „trăsăturile biologice” ale virusului Wuhan sugerează că nu este natural. Studiul nu a fost evaluat de colegi.

Cercetător postdoctoral la Universitatea din Hong Kong, Yan a lucrat în agenţia de sănătate publică a universităţii, care efectua cercetări despre virusul Wuhan pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La 31 decembrie anul trecut, după ce autorităţile chineze au recunoscut existenţa a zeci de cazuri de infecţie în Wuhan, liderul echipei lui Yan Limeng i-a cerut să efectueze o „investigaţie secretă” în China continentală, a spus ea într-un interviu anterior, cerându-i, însă, să nu „treacă linia roşie”.

Investigaţia pe care Limen a făcut-o în China a condus-o la concluzia că situaţia era mult mai sumbră decât recunoştea regimul comunist şi a început să furnizeze în secret informaţii lumii occidentale.

Lucrurile au degenerat în timp. Temându-se de represalii pentru activitatea sa din China, a fugit din Hong Kong, care căzuse sub control chinez. Autorităţile chineze i-au ameninţat familia în China continentală, în timp ce poliţia din Hong Kong începuse să ceară informaţii despre ea de la prieteni, susţinând că este „implicată într-un dosar penal”, potrivit propriilor declaraţii.

Comunitatea ştiinţifică a respins afirmaţiile sale, după ce Limeng a legat originile virusului de un laborator din Wuhan în cea mai recentă lucrare a sa, unii numind raportul "speculativ".

Twitter i-a blocat în scurt timp contul.

Universitatea din Hong Kong a recunoscut că Yan Limeng a lucrat la universitate, dar a respins oricare dintre „părerile şi opiniile” din trecut sau din prezent ale lui Yan Limeng, într-o declaraţie din 11 iulie, după primul ei interviu cu mass-media americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe