Despre pandemie. Expert: Am încercat să ne jucăm cu covidul, dar am ajuns într-un punct unde nu se mai poate

În timp ce şeful statului se laudă că sunt locuri în spitalele din ţară şi că situaţia pandemică este gestionată de sistemul medical, experţii îl contrazic, punctând că, de fapt, nu doar locurile, dar nici numărul medicilor nu este suficient.
Departamentul ATI de la Spitalului Clinic Republican, tratarea coronavirusului (gov.md)
Maria Maevschi
02.10.2020

În timp ce autorităţile de la Chişinău ar fi îngrijorate de creşterea numărului cazurilor de infectare cu coronavirus în Republica Moldova, preşedintele Dodon a susţinut că „sistemul medical este pregătit, face faţă acestei situaţii” şi că în prezent nu este examinată posibilitatea de a stopa activităţile economice în ţară din cauza pandemiei de virus Wuhan.

„Chiar avem şi rata de ocupare a locurilor în spitale, pentru copii este de 40 %, pentru maturi de 70 %. Locuri în spitale sunt şi situaţia este gestionată de sistemul medical, mai mult decât atât, tot ceea ce este necesar pentru a face faţă acestei pandemii - medicamente, teste, consumabile - în Republica Moldova este asigurat”, a declarat Dodon.

În acest context, economistul, Veaceslav Ioniţă, fost parlamentar, încearcă disperat, aproape zilnic, prin intermediul mesajelor de alarmă pe pagina sa de socializare, să atragă atenţia publică asupra acestor creşteri - numite de economist „exponenţiale” - ale cifrelor din statisticile legate de virus.

De asemenea, experta în sănătate Ala Tocarciuc, care a observat printre primii specialişti moldoveni ieşirea de sub control a epidemiei, a specificat că se creează impresia că asistăm cel puţin la o mare disonanţă, între culorile roz folosite de preşedinte şi realităţile din sistemul medical al R.Moldova.

„Săptămâna trecută, au avut cunoştinţă de foarte multe situaţii în care oamenii nu erau la spital sau pacientul era grav într-un spital şi trebuia transferat în altul, pentru că era grav, iar în acela nu era luat pentru că locuri nu erau – adică, locuri în spital sunt puţine, medicii nu ajung şi, chiar dacă fac locuri suplimentare la terapie intensivă, nu are cine lucra”, a declarat Tocarciuc pentru Radio Europa Liberă.

Mai mult decât atât, experta a punctat că cel mai mare pericol care ar putea urma în viitorul apropiat îl reprezintă gripa sezonieră care ar putea începe chiar din octombrie, iar autorităţile moldovene abia au comandat vaccinul, în timp ce alte ţări au început deja vaccinarea.

„Noi am încercat să ne jucăm cu covidul în R. Moldova, dar am ajuns într-un punct când nu se mai poate. Pentru că, în afară de covid, o să avem bolnavi de gripă sezonieră – pentru că noi nu am adus vaccin de gripă sezonieră şi, în timp ce ţările lumii deja au început vaccinarea, noi abia l-am comandat – o să avem inclusiv forme grave de gripă, pentru că din patru viruşi declaraţi pentru anul acesta ca şi viruşi sezonieri, trei au fost viruşi pandemici.

Şi vom mai avea bolile cronice, care toamna se agravează – astea sunt cardiovascularele, ulcerul, artropatiile – adică boli care se agravează când trecem de la sezonul cald la cel rece. Ce vom face noi cu aceste trei fluxuri de bolnavi, în condiţiile în care spitalele deja sunt supra-pline? Cu ce resurse suntem pregătiţi pentru toţi aceşti bolnavi? De asta zic că nu mai putem să ne jucăm cu virusul”, a adăugat experta.

Cât despre faptul că Dodon consideră „important să obţinem cât mai repede vaccinul pentru RM şi, după cum cunoaşteţi, autorităţile din RM s-au adresat oficial Federaţiei Ruse pentru a obţine acest vaccin imediat ce va trece toate etapele necesare ca să fie acceptat la nivel internaţional”, Tocarciuc a comentat că „eu nu văd un vaccin până la sfârşitul anului”.

Menţionăm că, în prezent, în Moldova sunt înregistrate oficial 54.064 de cazuri, dintre care 4.978 lucrători medicali. Mai mult decât atât, din numărul total de cazuri 39.499 sunt persoane tratate şi externate, 13.229 cazuri active şi 1.336 decese. Din cele 13.229 cazuri active, în stare gravă de sănătate sunt 649 de persoane, dintre care 42 sunt conectate la aparate de respiraţie asistată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor