Trump: China va plăti un preţ greu pentru ceea ce a făcut Statelor Unite şi întregii lumi

Donald Trump, salutând în momentul revenirii la Casa Albă, după ieşirea din spital
Donald Trump, salutând în momentul revenirii la Casa Albă, după ieşirea din spital (Win McNamee/Getty Images)

Proaspăt reîntors la Casa Albă după recuperarea în urma infecţiei cu virusul Wuhan, preşedintele Donald Trump a avertizat că regimul comunist chinez va „plăti un preţ mare” pentru ceea ce a făcut Statelor Unite şi lumii.

Preşedintele, în vârstă de 74 de ani, a transmis mesajul din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă - informându-i pe americani că încearcă să facă disponibil pentru populaţie cocktailul de anticorpi dezvoltat de compania Regeneron Pharmaceuticals Inc., cu care a fost tratat.

„Nu e vina noastră că s-a întâmplat acest lucru, este vina Chinei. China a muşamalizat câteva săptămâni focarul, după care a impus o carantină internă, blocând transportul în interiorul Chinei, dar nu şi în exterior - permiţând astfel focarului să devină pandemie", a afirmat Trump, referindu-se la virusul Wuhan, care a explodat anul trecut în oraşul din centrul Chinei.

"China va plăti un preţ mare pentru ceea ce a făcut acestei ţări", a spus Trump. „China va plăti un preţ mare pentru ceea ce a făcut lumii. Ţineţi minte acest lucru”.

Preşedintele a fost testat pozitiv pentru virusul Wuhan pe 2 octombrie şi a fost internat în Centrul Medical Militar National Walter Reed din Bethesda, Maryland, în aceeaşi zi. Trump s-a întors la Casa Albă pe 5 octombrie.

K.T. McFarland, fostul consilier adjunct pentru securitate naţională al lui Trump, a declarat că ea crede că preşedintele american va fi un lider mai puternic după ce a trecut prin experienţa cu virusul Wuhan.

„A fost la şcoala coronavirusului”, a declarat ea pentru The Epoch Times într-un interviu recent. „Îi va permite să vorbească cu mult mai multă autoritate despre situaţia prin care trece ţara... El a fost informat despre toate tratamentele şi protocoalele experimentale, precum şi despre viitoarele vaccinuri.”

"De fapt, îl va face un lider mult mai puternic", a adăugat ea.

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, a acuzat marţi Partidul Comunist Chinez că şi-a menţinut în mod intenţionat graniţele deschise pentru a maximiza daunele cauzate de virus în restul lumii şi a spus că face responsabil regimul comunist aflat la conducerea Chinei pentru ceea ce i s-a întâmplat lui Trump.

„China a ştiut despre asta cu o lună - o lună şi jumătate - înainte să ne spună”, a declarat Giuliani pentru The Epoch Times într-un interviu. „Au închis China şi, luni de zile, au permis miilor, sutelor de mii de chinezi să călătorească în toată Europa şi în Statele Unite”.

Giuliani a postat şi pe Twitter expresia „virus PCC”. Epoch Times New York se referă la coronavirus folosind expresia virusul Partidului Comunist Chinez, deoarece muşamalizarea şi gestionarea necorespunzătoare de care a dat dovadă Partidul a permis virusului să se răspândească în toată China şi să creeze o pandemie globală.

Un audit al republicanilor din Congres a concluzionat, la sfârşitul lunii septembrie, că Partidul Comunist şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt „vinovaţi” pentru răspândirea virusului şi că pandemia globală putea fi prevenită dacă cele două organizaţii ar fi acţionat diferit.

Raportul membrilor republicani ai Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor a concluzionat că Partidul Comunist s-a angajat activ în eforturi de acoperire a informaţiilor despre răspândirea virusului Wuhan, iar OMS a permis acoperirea, lăudând politicile regimului chinez şi transmiţând în exterior retorica şi propaganda de partid.

Regimul comunist avea suficiente informaţii până la termenul limită de 27 decembrie 2019, la care era „legal obligat” să informeze OMS că focarul din Wuhan poate constitui o urgenţă de îngrijorare internaţională de sănătate publică (PHEIC), dar a ales să nu facă acest lucru, încălcând dreptul internaţional stipulat în Regulamentul Sanitar Internaţional, semnat în 2005, se afirmă în raport.

În schimb, au remarcat autorii, au existat „exemple multiple, deranjante, de cazuri în care Partidul Comunist a hărţuit şi reţinut medicii chinezi care au încercat să-i avertizeze pe ceilalţi despre realităţile focarului”.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA a declarat recent pe site-ul său că virusul Wuhan se poate răspândi prin transmisie aeriană. Conform postării, o astfel de transmitere se poate întâmpla „uneori” „prin expunerea la virus în picături mici şi particule care pot rămâne în aer timp de câteva minute până la ore”, predominant în spaţii închise, cu ventilaţie inadecvată.