"Excelenţa Sa" Mihail Vlasov, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Supranumit "Împăratul" sau "Excelenţa sa", fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat joi de magistraţii Curţii Supreme la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Decizia instanţei este definitivă.
Andrei Pricopie
18.06.2015

alte articole

Mihail Vlasov (Captură Youtube)
Andrei Pricopie
18.06.2015

Supranumit "Împăratul" sau "Excelenţa Sa", fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat joi de magistraţii Curţii Supreme la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Decizia instanţei este definitivă.

Anterior, Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase pe oficial la patru ani de închisoare cu executare, însă magistraţii ÎCCJ au considerat că pedeapsa este prea mică pentru fapta comisă.

Pe 9 aprilie 2014, DNA anunţa că Mihail Vlasov a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant primind mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki pentru a interveni la Curtea de Arbitraj cu scopul de a rezolva un dosar comercial.

Mihail Vlasov i-ar fi cerut mită 1 milion de euro lui Petroczki pentru a interveni în favoarea acestuia la Curtea de Arbitraj, prin fiica sa Vanda Vlasov, care este prim-vicepreşedinte şi judecător la instanţa respectivă.

Petroczki a declarat la DNA că Mihail Vlasov a exercitat presiuni asupra sa, spunându-i că, indiferent dacă pretenţiile reclamanţilor săi în procesul aflat pe rol la Curtea de Arbitraj sunt justificate sau nu, riscă să le plătească acestora 4 milioane euro. În acest context, fostul şef al CCIR i-a explicat lui Gheza că, dacă doreşte să câştige procesul, trebuie să fie "dispus să contribuie".

Vlasov i-a cerut lui Petroczki să-i promită un milion de euro, din care o primă tranşă de 500.000 euro urmau să-i fie remişi imediat, urmând ca Petroczki să mai plătească o altă tranşă de 200.000 de euro până la termenul din 19 martie 2014, iar restul până la un milion ulterior.

Petroczki Gheza Iosif, unul dintre jucătorii importanţi în industria tipografică, avea pe rol la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încă din anul 2013, un dosar de arbitraj privind pretenţiile formulate de către SC Infopressgroup SA.

În urma denunţului lui Petroczki Gheza Iosif, procurorii au organizat, în data de 18.03.2014, flagrantul în urma căruia a fost reţinut Vlasov. Preşedintele CCIR s-a întâlnit în ziua respectivă, în jurul orei 20:00, cu Petroczki Gheza Iosif în incinta restaurantului englezesc din Hotelul Hilton.

Fostul şef CCIR a venit însoţit de şoferul său, Onofrei Adrian Ioan. După o scurtă convorbire cu Petroczki, Vlasov şi-a trimis şoferul să-l însoţească pe omul de afaceri la maşină, unde acesta a primit o pungă de culoare roşie, în care se aflau 200.000 euro. În momentul în care Onofrei s-a întors cu punga de bani la maşina lui Vlasov, au intervenit procurorii DNA.

Mihail Vlasov mai are şi alte probleme cu justiţia. Luni, procurorii DNA l-au trimis în judecată într-un alt dosar de corupţie în care îl acuză de dare de mită.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor