Admiraţie de un milion de lire sterline. Guvernul român primeşte consultanţă de la Toni Blair

Fostul premier britanic, Tony Blair in Sydney, sfarsitul lui iulie 2011
Fostul premier britanic, Tony Blair in Sydney, sfarsitul lui iulie 2011 (TORSTEN BLACKWOOD / AFP / Getty Images)

Acuzat ca şi-a clădit un imperiu de influenţă pe banii contribuabililor, controversatul fost premier al Marii Britanii, Toni Blair oferă consultanţă Guvernului României, contra unei sume "modice" de peste un milion de lire sterline, în baza unui contract încheiat de firma sa cu Banca Mondială.

O serie de documente secrete consultate de publicaţia britanică Telegraph.co.uk, preluată de Hotnews, aruncă o lumină nouă asupra complexei reţele de relaţii clădite de Blair în timp ce era finanţat de la buget pentru negocieri diplomatice, în calitatea sa de emisar al Cvartetului (Rusia, Statele Unite, UE, ONU) pentru Orientul Mijlociu. Blair a renunţat la această calitate la finele lunii mai.

Reţeaua clădită de Blair include oameni de afaceri, consilieri financiari şi oameni politici. Printre aceştia se numără şi Victor Ponta, care, spre deosebire de Blair a fost deja acuzat de conflict de interese, în dosarul Turceni-Rovinari. Deşi Camera Deputaţilor a respins cererea DNA-ului de urmărire penală a lui Ponta pe acest temei, acuzaţia rămâne.

Blair călătoreşte frecvent cu avioane private care-i sunt puse la dispoziţie de guverne şi clienţi privaţi, locuieşte în hoteluri de cinci stele şi, potrivit unui operator de curse aeriene din estul Mijlociu are legături apropiate cu lideri irakieni. Reamintim în context că Blair alături de fostul preşedinte american George Bush, a fost găsit vinovat de genocid şi crime împotriva păcii de către un tribunal din Malaezia, pentru invadarea Irakului. Potrivit tribunalului malaezian, Bush şi Blair au făcut abuz de putere şi sunt autorii unui act de agresiune care a dus la uciderea în masă a mii de irakieni.

În ceea ce priveşte modul în care-şi aranjează Blair ploile, Telegraph.co.uk, arată, spre exemplu, că în timp ce fostul premier încheia, la Tirana, un acord pentru consilierea guvernului albanez, în capitala albaneză au fost văzuţi reprezentanţi ai unor companii legate de Blair, ”adulmecând după contracte."

Blair s-a lipit de un contract de un milion de lire sterline cu Banca Mondială în timp ce lucra cu banca şi în calitate de trimis în Orientul Mijlociu. Tot în timp ce era emisar în Orientul Mijlociu, unde negocia finanţare pentru Autoritatea Palestiniană, Blair ar fi încheiat şi o afacere profitabilă cu un fond de sănătate din Abu Dhabi.

Revenind la legătură Blair cu Guvernul României, condus de Ponta (altminteri un admirator declarat al fostului premier britanic), Daily Telegraph arată că Blair oferă în prezent consultanţă în legătură cu înfiinţarea unei aşa-numite "delivery unit" (o unitate de coordonare), în baza unui contract de 1,1 milioane de lire sterline încheiat de firma sa cu Banca Mondială, contract care urmează să expire în decembrie anul acesta.

Banca Mondială a declarat că firma lui Blair a arătat "o înţelegere clară a provocărilor privind implementarea proiectului" şi a oferit "cel mai competitiv preţ" dintre cele cinci oferte concurente, scrie Telegraph.

Un purtător de cuvânt al lui Tony Blair a precizat că profilul firmei fostului premier este non-profit.

Potrivit Hotnews, informaţia despre consultanţa oferită de Blair Guvernului Ponta se regăseşte şi în programul de guvernare al PNL. Potrivit documentului PNL, Tony Blair Associates ar coordona o unitate de coordonare (Delivery Unit) lansată de Secretariatul General al Guvernului. Liberalii susţin, în capitolul dedicat "Grupurilor strategice la nivelul guvernului" că "unităţile de coordonare sunt blocate de interese politice şi lipsă de coordonare".

Relaţia între Toni Blair, potenţial acuzat de conflict de interese şi Victor Ponta, deja acuzat de conflict de interese în dosarul Turceni-Rovinari este veche. Admirator declarat a lui Blair, Ponta a declarat, de-a lungul timpului, că ex-premierul britanic îi dă sfaturi. De asemenea, presa britanică a scris despre un contract de consultanţă între firma lui Blair şi Guvernul român, dar ambele instituţii au respins informaţia.

Informaţii despre un posibil contract între Tony Blair şi Victor Ponta au apărut în decembrie 2013 în ziarul britanic Daily Telegraph, care scria că Blair i l-a prezentat lui Barack Obama pe premierul român Victor Ponta drept un "posibil viitor client". Întâlnirea Blair - Obama - Ponta a avut loc funeraliile lui Nelson Mandela de la Johannesburg, premierul Ponta postând, ulterior evenimentului, poze cu el lângă Obama şi Blair, pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al lui Blair a declarat că "Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul român şi dacă echipa sa ar fi lucrat vreodată acolo ar fi fără niciun cost din partea guvernului român şi fără niciun profit personal pentru Tony Blair".

O jumătate de an mai târziu, Financial Times scria că Tony Blair are contracte de guvernanţa (consiliere pentru autorităţi publice) în România, citând un apropiat al fostului premier britanic. Ajutorul lui Blair, care nu este numit în articol, a mai spus că Blair şi-ar putea deschide un birou în Abu Dhabi pentru a gestiona contractele existente din România şi Kazahstan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne