Ex-judecători din R.Moldova: Prin dizolvarea Parlamentului, Curtea Constituţională a îndepărtat forţat poporul de la exercitarea puterii în stat

Haosul politic poate afecta securitatea şi imaginea R. Moldova, ceea ce îndreptăţeşte bănuiala rezonabilă că judecătorii constituţionali nu au acţionat independent şi imparţial în procesul de luare a ultimelor decizii, susţin foşti judecători.
Justiţie
Justiţie (cna.md)

Foşti magistraţi, inclusiv doi ex-preşedinţi ai Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) şi-au exprimat preocuparea şi dezacordul total faţă de hotărârile şi acţiunile judecătorilor constituţionali din perioada 7, 8 şi 9 iunie care în consecinţă au dus la instaurarea puterii duale şi destabilizarea situaţiei din ţară, apărând un pericol real pentru securitatea, stabilitatea, independenţa instituţiilor şi separarea puterilor în stat.

Potrivit unei declaraţii, foşti membri ai sistemului judecătoresc moldovenesc atenţionează că voinţa poporului consfinţită în Constituţie, nu poate fi modificată de nicio altă autoritate cu atât mai mult în scopul dizolvării forţate a Legislativului, acţiunile CCM reprezentând un exerciţiu de îndepărtare forţată a poporului de la exercitarea puterii în stat.

„Orice înlăturare forţată a Parlamentului de la exercitarea puterii în stat, inclusiv prin modificarea arbitrară a textului Constituţiei, reprezintă un atentat inadmisibil la suveranitatea naţională”, au adăugat aceştia.

În opinia foştilor judecători, CCM prin soluţia din seara zilei de 7 iunie arbitrar, dar şi într-o procedură greşită a interpretat termenul de 3 luni ca fiind 90 de zile, modificând astfel norma constituţională prin indicarea altui termen la expirarea căruia Parlamentul ar putea fi dizolvat.

În speţă, Constituţia nu lasă loc de interpretare prin Decizie de inadmisibilitate a sesizării preşedintelui Igor Dodon. „Curtea interpretează normele doar prin adoptarea hotărârilor. Actul jurisdicţional menţionat modifică şi statutul funcţiei de preşedinte al R. Moldova, ulterior investirii în funcţie, ceea ce este inadmisibil.”

„Haosul politic este susceptibil de a afecta securitatea naţională şi imaginea statului, în calitatea sa de stat democratic guvernat de drept, fapte care îndreptăţesc bănuiala rezonabilă că judecătorii constituţionali nu au acţionat de o manieră independentă şi imparţială în procesul de luare a deciziilor”, se mai arată în declaraţie.

Semnatarii documentului, ghidaţi de conştiinţa juridică şi experienţa judiciară au ţinut să recunoască că Parlamentul şi Guvernul R. Moldova au fost constituite în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi că voinţa cetăţenilor R. Moldova exprimată în scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019 trebuie să prevaleze în raport cu ambiţiile politice. „Justiţia este obligată de a apăra suveranitatea naţională a poporului R. Moldova dar nu de a-l înlătura de la conducerea ţării!”

Ex-magistraţii fac apel către judecătorii constituţionali să-şi revizuiască de urgenţă hotărârile adoptate în 7, 8 şi 9 iunie. Reprezentanţii corpului judecătoresc, procurorii şi funcţionarii să dea dovadă de maximă prudenţă, independenţă, profesionalism, corectitudine în decizii în strictă conformitate cu normele de drept şi respect faţă de voinţa suverană a poporului. Cetăţenii R. Moldova să manifeste calm, responsabilitate şi abţinere de la acţiuni de ură şi violenţă.

„Împreună să contribuim la apărarea democraţiei, consolidarea imaginii R. Moldova drept naţiune civilizată cu dorinţa sinceră de modernizare în domeniile economiei, social şi statului de drept pentru a se alătura Uniunii Europene”, au conchis foştii judecători.