Maia Sandu: Curtea Constituţională "a corupţilor" nu avea niciun drept să intervină în problemele electorale

Judecătorii constituţionali au fost numiţi "prin abuz de putere, încălcarea legii şi sfidarea statului de drept. CCM a devenit un instrument de uzurpare de către PD a puterii în stat", susţine Domnica Manole.
Maia Sandu, copreşedinte a blocului ACUM
Maia Sandu, copreşedinte a blocului ACUM (parlament.md)

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, susţine că lichidarea regimului oligarhic este principalul obiectiv care trebuie atins de către actualul legislativ făcând referire la hotărârea de vineri a Curţii Constituţionale „a corupţilor” prin care s-a decis că sistemul electoral mixt din R. Moldova nu poate fi modificat chiar dacă a fost dur criticat de Comisia de la Veneţia şi înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obţinut mai puţine voturi.

Lidera PAS menţionează că prin această hotărâre, Curtea Constituţională a Moldovei şi-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, potrivit cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină.

„Fără lichidarea regimului oligarhic, Republica Moldova nu are nicio şansă să păşească pe calea normalităţii, să aibă instituţii care să funcţioneze în interesul oamenilor şi să restabilească încrederea propriilor cetăţeni. Să nu uităm să le “mulţumim” şi celor trei deputaţi “independenţi” ai Partidului Democrat - Ion Groza, Alexandr Oleinic şi Viorel Melnic”, a conchis copreşedinta blocului ACUM.

În context, Veaceslav Negruţă, de la Transparency International Moldova, se întreabă retoric: „Ce a fost mai întâi? ”Decizia” celor 6 sau ”sesizarea” celor 3?”

Fosta judecătoare la Curtea de Apel Chişinău, Dominca Manole a ţinut să sublinieze că hotărârea CCM ar fi fost previzibilă. „Cunoaştem toţi cetăţenii cum au fost numiţi judecătorii CCM prin abuz de putere, încălcarea legii şi sfidarea statului de drept. CCM a devenit un instrument de uzurpare de către PD a puterii în stat”, afirmă Manole.