Eutanasierea şi sterilizarea maidanezilor, în Monitorul Oficial
alte articole
Luni, 23 decembrie, la aproape patru luni după moartea lui Ionuţ Anghel, băieţelul omorât de câini în Bucureşti, normele metodologice de aplicare a aşa numitei Legi a câinilor maidanezi, s-au publicat în Monitorul Oficial. Din acest moment, legea poate fi pusă în aplicare, câinii maidanezi vor putea fi eutanasiaţi, şi aparent insurmontabila problemă a câinilor vagabonzi s-ar putea soluţiona, în timp, prin eforturi colective ale primăriilor, ONG-urilor şi posesorilor de câini.
Pe lângă faptul că reglementează dreptul (nu şi obligaţia) autorităţilor de a eutanasia câini, normele metodologice aduc şi o serie de obligaţii, şi nu doar pentru edilii locali ci şi pentru posesorii de câini, care vor fi obligaţi să îşi sterilizeze câinii de rasă comună sau metişi, până la 1 ianuarie 2015.
Astfel, se creează două direcţii de acţiune pentru a se soluţiona problema maidanezilor: pe de o parte, primăriile vor putea eutanasia câinii neadoptaţi din adăposturile în prezent pline, pentru ca hingherii să poată ridica alţi maidanezi de pe străzi, iar pe de altă parte, proprietarii de căini, fie ei persoane fizice, firme, asociaţii de proprietari sau ONG-uri, îşi vor steriliza maidanezii luaţi în grijă, stopând fenomenul înmulţirii câinilor de pe străzi.
Eutanasierea
Odată cu publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial, autorităţile locale vor avea dreptul să eutanasieze câinii ridicaţi de pe străzi, în termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora în adăpost. Legea nu impune eutanasierea, ci doar o permite; dacă autorităţile au fonduri pentru a ţine căinii în continuare în adăposturi, după expirarea termenului de 14 zile, au posibilitatea şi dreptul să o facă.
Conform normelor metodologice, câinii bolnavi incurabil pot fi eutanasiaţi în maxim 48 de ore de la stabilirea diagnosticului, dacă nu sunt adoptaţi, în timp ce câinii sănătoşi nu pot fi eutanasiaţi înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea în adăpost, acest interval de timp fiind considerat termen în care câinele poate fi revendicat, adoptat sau adoptat de la distanţă.
Reamintim că, în Bucureşti, câinii nu au mai putut fi ridicaţi de pe străzi în ultima perioadă deoarece hingherii nu aveau unde să-i ducă. Eutanasierile nefiind permise, adăposturile erau supra-aglomerate iar adopţiile, ca politică de stopare a fenomenului proliferării câinilor vagabonzi, nu au ţinut pasul cu ritmul ridicării câinilor de pe străzi.
Sterilizarea
Toate persoanele fizice, juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini "de rasă comună" sau metişi au obligaţia de a-i steriliza până cel târziu 1 ianuarie 2015, potrivit normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă 155/2001 (legea câinilor vagabonzi) privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, informează hotnews.
Consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor cu stăpân.
Câinele de rasă comună este definit ca "orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate"
Deţinătorii de femele nesterilizate vor fi obligaţi să declare gestaţiile, naşterile şi numărul de pui fătaţi oricărui medic veterinar, imediat după sesizarea gestaţiei. Declararea fătărilor şi a numărului de pui se face în maxim zece zile. Aceste date se trec în Registrul câinilor cu stăpân.
Ridicarea câinilor maidanezi
Vor fi ridicaţi prioritar câinii maidanezi din preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă, parcurilor, pieţelor. A doua prioritate sunt câinii care circulă liber în alte zone publice şi, ulterior, câinii din zonele periferice ale localităţilor.
Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia ca, în termen de 60 de zile, să facă o evaluare a numărului de câini fără stăpân.
Normele metodologice aduc numeroase interdicţii şi obligaţii pentru autorităţi: se interzic relele tratamente aplicate câinilor, cum ar fi lovirea, mutilarea, transportarea în cuşti neventilate. Se interzice mutarea câinilor din zona în care se află, în altă zonă etc.
Se impune obligativitatea hrănirii puilor de câine cu vârsta între 6 şi 12 săptămâni de trei ori pe zi şi a asigurării unui consult medical fiecărui patruped internat în adăpost.
Normele metodologice reglementează şi adopţia câinilor vagabonzi, care se va face gratuit.
Conform normelor metodologice, cei care locuiesc la bloc şi adopta mai mult de doi câini vor trebui a prezinte acordul asociaţiei de proprietari.
Se reglementează şi adopţia la distanţă, aceasta fiind permisă din cea de a opta zi de cazare a câinelui din adăpost. Cei ce adopta câini la distanţă vor suporta toate cheltuielile legate de întreţinerea câinilor în adăposturi. Plata se va face cu 30 de zile în avans (cu excepţia cheltuielilor medicale, ce nu pot fi prevăzute), sumele urmând a fi stabilite de autorităţile locale.
Câinii fără stăpân care au fost identificaţi şi sterilizaţi până la data intrării în vigoare a normelor, şi pentru a căror ocrotire asociaţiile de proprietari îşi asumă în scris răspunderea nu vor fi ridicaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.