Europarlamentarul Dragoş Tudorache, despre aderare: Nu am auzit îndoieli cu privire la Moldova

Dragoş Tudorache (Facebook - Dragoş Tudorache)
Maria Maevschi
29.11.2023

Primul pas, şi cel mai important, în ceea ce ţine de procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost făcut deja la începutul acestei luni, consideră europarlamentarul român Dragoş Tudorache, potrivit căruia decizia finală aparţine Consiliului European şi ea este, eminamente, o decizie politică.

Deputatul Parlamentului European a mai specificat că acum un an în urmă, când s-a luat decizia politică de a acorda statutul de ţară candidat Republicii Moldova, au fost anunţate acele măsuri, acei nouă paşi pe care Comisia Europeană urma să îi analizeze, să lucreze la ei împreună cu autorităţile de la Chişinău, ei fiind acele precondiţii care trebuiau îndeplinite până la decizia politică privind deschiderea procesului de aderare.

„Analiza Comisiei Europene, foarte clară, este prinsă într-un raport foarte detaliat legat de tot ce s-a făcut. Trage o concluzie la fel de clară, din punctul nostru de vedere. Şase paşi din cei nouă sunt îndepliniţi. Alţii trei - mai sunt încă mici lucruri de făcut, lucruri care sunt în continuare importante, ţin de decizii politice sau legislative care trebuie luate la Chişinău, dar Comisia Europeană îşi arată încrederea deplină, pe baza voinţei politice manifestate deja în mod clar de Guvernul de la Chişinău în ultimii ani şi a progresului făcut deja inclusiv pe aceste chestiuni ce ţin de reforma justiţiei.

Practic se merge pe încredere ca şi aceste lucruri care mai trebuie lămurite în cei trei paşi incomplet îndepliniţi, pot fi îndeplinite într-un interval relativ scurt şi practic ceea ce spune Comisia Europeană în acest raport este că se poate lua decizia politică privind deschiderea negocierilor cu Republica Moldova cu această condiţie a închiderii celor trei măsuri rămase încă în lucru, ceea ce înseamnă că de fapt avem un fel de proces în doi paşi”, a declarat Dragoş Tudorache, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.

Un prim pas ar fi, în opinia deputatului european, decizia politică care să deschidă această uşă importantă şi anume începerea negocierilor, iar cel de-al doilea pas pe care Tudorache îl vede „întâmplându-se undeva în luna martie, întrucât luna februarie a fost fixată ca fiind un jalon până la care Republica Moldova poate să închidă şi cele trei lucruri rămase în suspans, în aşa fel încât în primăvară să se treacă efectiv la începerea negocierilor, adaptarea unui calendar şi practic demararea întregului proces”.

Ca întotdeauna, în astfel de situaţii, a comentat europarlamentarul, decizia finală aparţine Consiliului European, fiind, eminamente, o decizie politică. Raportul Comisiei Europene este o precondiţie necesară şi importantă, care dă un mesaj politic clar din partea Executivului European, însă, a menţionat Dragoş Tudorache, decizia politică luată de Consiliului European ţine de toate considerentele, astfel încât orice stat membru sau guvern care mai are vreo urmă de îndoială în privinţa lărgirii Uniunii Europene, şi-o lămureşte.

„Aici nu e o analiză care ţine doar de Republica Moldova. De la bun început a existat această analiză comună Ucraina, Republica Moldova, însă în raportul Comisiei Europene a fost adăugată şi Bosnia şi Herţegovina, pentru a se da un semnal clar şi statelor din Balcani. Deci, e o decizie politică complexă pe care Consiliul European urmează să o ia în decembrie şi din complexitatea acestei decizii vin şi eventualele riscuri.

Nu există încă un consens. Încă sunt capitale care mai lucrează la a-şi rafina poziţia politică până în decembrie. Sincer, nu am auzit îndoieli cu privire la Moldova, cel puţin din spusele şi contactele pe care le-am avut eu, ceea ce este o veste bună pentru Republica Moldova, însă decizia este una care va privi toate cele trei state propuse de către Comisia Europeană în raportul său”, a conchis europarlamentarul român.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de ţară candidat la UE în luna iunie 2022, împreună cu Ucraina. Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia Europeană a cerut Chişinăului ca, într-un prim pas pe drumul spre deschiderea negocierilor în vederea aderării, să îndeplinească nouă condiţii: reforma justiţiei; cadrul electoral; combaterea corupţiei; deoligarhizarea şi reducerea influenţei intereselor private; combaterea criminalităţii organizate şi spălării banilor; îmbunătăţirea serviciilor publice, reforma administraţiei publice; managementul finanţelor publice; implicarea societăţii civile; drepturile omului.

Potrivit raportului, până în prezent, Chişinăul a luat măsuri decisive în şase din cele nouă puncte cerute şi impuse. Acordarea statutului de ţară candidată în iunie anul trecut a servit în mod limpede drept accelerator.

Comisia Europeană a scris ulterior că UE sprijină întru totul integritatea teritorială a Republicii Moldova, încălcată de intervenţia rusă în regiunea transnistreană, pentru care raportul cere un statut special, în interiorul frontierelor garantate ale Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor