Europa se află într-un „moment decisiv” în lupta pentru securitatea energetică, avertizează von der Leyen

Ursula von der Leyen (AFP/Getty)
Redacţia
26.04.2025

Fără măsuri concrete, ameninţarea dublă reprezentată de sabotajele ruse şi preţurile ridicate va lovi blocul comunitar, a declarat preşedinta Comisiei Europene.

UE trebuie să ia măsuri decisive pentru a asigura alimentarea cu energie a industriilor cheie, intensificând în acelaşi timp eforturile de combatere a utilizării pieţelor energetice ca armă de către Rusia, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vorbind la o conferinţă privind securitatea energetică la Londra, şefa executivului blocului a afirmat că blocul se află într-un „moment decisiv” în care „vedem intensificarea ameninţărilor la adresa securităţii energetice”.

Von der Leyen a promovat o „foaie de parcurs” care urmează să fie prezentată pe 6 mai şi care, potrivit acesteia, va oferi „măsuri concrete pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia, astfel încât să nu mai depindem de o putere ostilă pentru nevoile noastre energetice”.

La începutul acestei săptămâni, POLITICO a raportat că UE ia în considerare interzicerea noilor contracte cu Rusia pentru combustibili fosili, ca parte a foii de parcurs mult aşteptate.

Planul a fost amânat cu câteva săptămâni pe fondul incertitudinii geopolitice după apropierea preşedintelui american Donald Trump de Kremlin. Cu toate acestea, Von der Leyen a salutat anterior sugestia de a cumpăra mai mult gaz american pentru a contribui la eliminarea treptată a livrărilor din Rusia.

„Aceste parteneriate energetice, inclusiv importurile de gaz natural lichefiat din Statele Unite, rămân de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană”, a adăugat ea, recunoscând totodată că energia regenerabilă a contribuit la ruperea strânsorii Moscovei.

Între timp, riscul de sabotaj şi atacuri cibernetice din partea Rusiei împotriva infrastructurii energetice este în creştere, ceea ce necesită o cooperare transfrontalieră mai strânsă cu ţări precum Marea Britanie.

„Dezvoltăm capacităţi pentru a proteja cablurile submarine critice”, a declarat von der Leyen. ”Suntem deschişi şi gata să împărtăşim experienţele noastre şi să cooperăm în acest sens cu partenerii strategici.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor